Arhiva

Zlatna pravila biznisa Vorena Bafeta

Irsg3IjP

Jedan od najuticajnijih i najbogatijih američkih biznismena, Voren Bafet (Warren Buffett), napunio je 90 godina, a priča o njemu je zapravo lekcija o logici i razumevanju discipline koja se zove stvaranja buduće vrednosti, o investicijama, rizicima, padovima i uspesima.

Strpljenje, oprez i doslednost

U nestalnim vremenima poput ovih, rukovodiocima će biti teško da imaju na umu upravo ove atribute prilikom donošenja odluka: strpljenje, oprez i doslednost. Ali to ima ogromne prednosti. Kao dokaz, pogledajte samo kakve je genijalne poslovne poteze vukao, sada već bezvremeni, Voren Bafet. Legendarni investitor, osnivač i izvršni direktor kompanije Berkšajr Hatavej (Berkshire Hathaway), tokom nekoliko decenija, zaradio je milione dolara za investitore (primer). Ali vrlo malo Bafetovih investicionih odluka bilo je reakcionarno; umesto toga, njegovi izbori i komunikacija bili su – i ostaju – utemeljeni u logici i vrednosti.

https://nasamreza.rs/app/uploads/2020/11/MfNbbaEX.png

Ulažite samo u „sigurne“ poslove

Bafet je zanat naučio od profesora Univerziteta Kolumbija i britanskog ekonomiste Benjamina Grahama, autora knjige „Inteligentni investitor“, koji se posvetio proučavanju ulaganja u razne vrednosti. Možda kao rezultat toga, Bafet obično ne ulaže u mogućnosti u kojima ne može razumno da proceni buduću vrednost – u njegovom portfoliju, na primer, nema kompanija za društvene mreže niti ulaganja u kriptovalute. Umesto toga, on ulaže u preduzeća koja imaju stabilne novčane tokove i koja će generisati visok prinos i nizak rizik. I on dozvoljava tim preduzećima da se drže svog načina rada. 

Na primer, otkako je Bafet kupio „See’s Candi Shops“ 1972. godine, kompanija je ostvarila ROI (Return of Investment) veći od 160 procenata godišnje, i to ne zbog značajnih promena u poslovanju, ciljanoj bazi kupaca ili miksu proizvoda. Kompanija nije prestala da radi ono što je dobro radila samo da bi mogla brže da raste. Umesto toga, šalje višak novčanih tokova natrag matičnoj kompaniji na reinvestiranje – što ukazuje na pouku za mnoge kompanije koje se dobro kotiraju na berzi: u redu je da rastete u skladu sa tržištima svojih proizvoda ako niste sigurni da možete preraspodeliti novčani tok koji generišete bolje nego što to može vaš investitor.

Rukovodstvo kompanije mora da misli na akcionare

Kao što je Peter Kunardt, reditelj HBO-ovog dokumentarca „Kako je nastao Voren Bafet (Becoming Warren Buffett) rekao u intervjuu 2017. godine, Bafet shvata da „ne morate stalno menjati stvari. Ne morate u životu donositi mnogo odluka da biste zaradili puno novca“. Bafetova teorija (parafrazirana) da kvalitet višeg rukovodstva kompanije može signalizirati da li bi posao bio dobra investicija ili ne, dokazana je mnogo puta, iznova i iznova. „Pogledajte kako se (menadžeri) ponašaju prema sebi u odnosu na to kako se odnose prema akcionarima.… Ispalo je da su loši menadžeri oni koji zapravo ne misle toliko o akcionarima. To dvoje često ide ruku pod ruku “, objašnjava Bafet.

Mnoge Bafetove teorije i dalje funkcionišu. Veliki broj takozvanih nepouzdanih poslova koje je sklopio nakon globalnog ekonomskog kraha 2008. godine, dugoročno se isplatio. A izveštaji štampe sugerišu da se profit „Berkšajr Hataveja“ oporavlja usred trenutnog ekonomskog pada izazvanog globalnom pandemijom korona virusa.

Da, promenljiva vremena zahtevaju brze odgovore i još bržu akciju. Ali, kao što je Voren Bafet pokazao, postoje i značajne prednosti dugoročnog planiranja. Konkretno, vrednost je u doslednosti, oprezu i strpljenju i jednostavnom poverenju u matematiku – u dobrim i lošim vremenima.

Izvor: mckinsey.com

Foto: YouTube / Warren Buffett: How To Invest For Beginners

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi