Arhiva

5 razloga za korišćenje platforme Canva

mPNKHELG

Mnogo je vlasnika malih biznisa koji trenutno nemaju budžet za angažovanje osobe koja bi im vodila naloge na društvenim mrežama, već to čine sami. Kako bi povećali posete svojim profilima, neki su već savladali platformu Canva, koja je u stvari besplatan program za grafički dizajn i kreiranje vizuala za društvene mreže.

Namenjena je i početnicima i profesionalcima, a mi smo evidentirali 5 razloga zašto bi trebalo da koristite ovaj alat.

Korišćenje je uglavnom besplatno

Naravno, Canva ima svoje profesionalne funkcije, ali je uglavnom besplatna. U takvoj verziji možete dobiti skoro sve što vam je potrebno za kreiranje sopstvenog grafičkog dizajna i video zapisa. Sadrži fotografije, video zapise, mnoge šablone, pa čak i grafiku i audio zapise za pravljenje projekcija slajdova ili drugih video zapisa.

Ako se bavite prodajom na društvenim mrežama ili kreirate digitalni sadržaj koji ne mora da zavisi od profesionalnog grafičkog dizajnera, bez problema možete da koristite besplatnu verziju Canva.

Besplatni šabloni

U okviru svake kategorije dizajna na Canvi postoji mnoštvo besplatnih šablona. Samo treba da im dodate svoj pečat i tekst i spremni ste da krenete. Šabloni čine uređivanje i dizajn mnogo lakšim, a takođe vas spašavaju od zastrašujućeg praznog platna koje vas gleda pravo u oči. Ovako imate pregršt ideja od kojih možete da izaberete one koje vam se najviše dopadaju. Na samoj Canvi se navodi da sadrži preko 50.000 besplatnih šablona. Naravno, pro verzija dolazi sa još više šablona, ali besplatna verzija bi trebalo da bude dovoljna, a i to je način da se izdvojite svojim vizualima od konkurencije i personalizujete grafike prema svom brendu ili potrebama.

Jednostavan alat za upotrebu

Canva je najlakši alat koji možete koristiti za pravljenje profesionalne grafike za svoje društvene medije i nije ograničen samo na fotografije, već možete kreirati prezentacije, video zapise, trejlere, infografike, postere, banere, radne listove, pa čak i veb lokaciju. Za ovo vam neće biti potrebno nikakvo prethodno iskustvo u grafičkom dizajnu, jer je već sve spremno za rad.

Čuva sve nacte i projekte

Čak i ako ste upravo izabrali šablon za rad, on će ga sačuvati za buduće uređivanje. Ako naglo zatvorite projekat na kome radite dok ste još uvek povezani na internet, videćete da nacrti čekaju da nastavite sa uređivanjem pod naslovom „vaši dizajni“. Svaki vaš korak uređivanja se čuva na Canvi i postoji mali ili nikakav rizik da izgubite svoje nedovršene projekte.

Stock Media

Canva pruža slike, video zapise, elemente, fontove, pa čak i audio zapise. Ne morate da ih pretražujete po celom internetu jer je vrlo verovatno da nećete imati prava na njihovo korišćenje. Još ako imate malo vremena na raspolaganju, dobra vest je da je sve dostupno u samoj aplikaciji. Naravno, možete da pretražujete druge veb lokacije za medije, ali ugrađena grafika bez autorskih prava vam štedi mnogo vremena. Takođe, elemente je teže pretraživati i stoga je to veliki plus na Canvi.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi