Arhiva

5 saveta za razvoj vašeg biznisa… na pravi način

6ZeWcZU4

„Rast je uvek dobar“, glasi stara mantra u ekonomiji, koja ipak nije uvek istinita, što vlasnici malih i srednjih preduzeća najbolje znaju.

U trci za razvojem biznisa, oni se često susreću sa problemom prebrzog rasta, koji u potpunosti iscrpljuje resurse i kapital. To je ujedno i jedan od najčešćih razloga zbog kojih se pojedini biznis poduhvati završavaju bankrotom. Na sreću, postoji način da izbegnete tipične greške i razvijete svoj posao na pravi način – u nastavku saznajte i kako! 

Razvijte kulturu svoje firme

Vašu firmu čine pre svega ljudi, a jaka kompanijska kultura je upravo ono što će tim držati zajedno u periodu eksponencijalnog rasta, kada su pritisci najveći. 

Zaposlite prave ljude

Zapošljavanje pogrešnih ljudi direktno će uticati na to da sav vaš trud i rad budu uzaludni. Prilikom regrutacije vodite se iskustvom i tehničkim sposobnostima kandidata, ali ih upoznajte i sa vrednostima svoje firme. 

Primenite inovacije…tamo gde bi trebalo

Umesto da novac ulažete u konstantno unapređenje ponude i uvođenje novih proizvoda i usluga, nekad je pametnije fokusirati se na inoviranje postojećih procesa. Tako ćete ostvariti uštede, a rezultat će biti isti – proširenje baze kupaca/klijenata. Tek kada postanete potpuno sigurni u stabilnost i kvalitet postojećih proizvoda ili usluga, razmislite o uvođenju novih. 

Izgradite prepoznatljivost brenda

Kada potrošač vidi vaš logo, reklamu, pakovanje ili slogan, želite da ga odmah poveže sa vašom firmom. Zato kontinuirano radite na izgradnji prepoznatljivosti. Društvene mreže su odličan kanal koji vam može pomoći u ispunjenju ovog cilja. Koristite ih i redovno promovišite svoj brend publici i rezultati neće izostati. Brinite o svojim kupcima/korisnicimaBorba za privlačenje novih kupaca ili korisnika često u potpunosti okupira vlasnike malih i srednjih preduzeća. Ovaj trend se može veoma negativno odraziti na posao, jer po pravilu uvek dolazi do zapostavljanja starih mušterija. Zbog toga vam predlažemo povremeno kreiranje upitnika koji vam mogu pomoći da saznate šta vaši postojeći kupci/korisnici misle o vama. 

Širenje biznisa je uvek uzbudljivo, ali ne dozvolite sebi da se zanesete! Držite se plana, ostanite verni vrednostima firme, pružite podršku zaposlenima, negujte veze sa svojim mušterijama i na pravom ste putu da vaš biznis raste na pravi i zdrav način!

Izvor: https://www.entrepreneur.com/article/337134

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi