Arhiva

Biznisi koje vode žene u vreme pandemije korona virusa

i7EFOmMZ

Biznisi koje vode žene, tokom pandemije korona virusa su se suočili sa većim izazovima nego što je to bio slučaj sa onima koji su u rukama muškaraca.

Podatke o ovim biznisima i stanju u kojem su se našli je teško sakupiti, jer ne prave sve zemlje sveta preciznu evidenciju o ženama preduzetnicima, niti imaju razvijene programe koji bi podsticali žensko preduzetništvo, kako u svakodnevnim okolnostima, tako i u vremenu krize.

Istraživanja ipak pokazuju da su na globalnom nivou ženski biznisi stradali za 6% više od onih kojima upravlja drugi pol, a u nekim afričkim zemljama brojke otkrivaju da je čak 60% njih ugašeno za vreme krize.

Nova realnost za sve žene

Već je na samom početku pandemije bilo jasno da bi „nova realnost“ mogla borbu za jednakost i ženska prava da vrati nekoliko koraka unazad gurajući ženu natrag, isključivo u ulogu domaćice, a ubrzo se pokazalo da su neki od ovih strahova bili osnovani.

Činjenica je da i dalje, u velikom delu sveta, žena vodi brigu o porodici i kući, pa je rad od kuće, zatvaranje škola i uvođenje onlajn nastave, ženski fokus prebacilo na decu i domaćinstvo, čak i u vreme radnih sati. Statistike jasno govore u prilog ovoj, još uvek prisutnoj, razlici u shvatanju rodnih uloga, jer pokazuju da žene provode preko 6 sati dnevno u brizi o deci i kući, dok je kod muškaraca taj broj značajno manji. Reč je, naravno, o proseku, ali prosek otkriva realnost koju, ako se okružujemo izuzecima, lako možemo izgubiti iz vida. 

Drugi problem se javio sa tim što je veliki broj malih i srednjih biznisa koje vode žene usmeren na uslužne ili ugostiteljske delatnosti. Žene su često vlasnice salona za lepotu, butika, plesnih, joga i sličnih studija za fizičku aktivnost i relaksaciju, cvećara, kafića ili poslastičarnica. One su neretko kreirale svoje biznis planove tako da su im glavni korisnici usluga upravo druge žene koje žele da se opuste i uživaju. 

Pored toga, kada su ovi biznisi zatvarani kao neesencijalni, žene na rukovodećim pozicijama suočile su se sa problemom koji je posebno pogađao male preduzetnike prethodnih meseci – više nisu imale načina da isplate svoje zaposlene.

Rešenje u onlajn poslovanju

Ipak, neke od njih su se snašle u nepredviđenim okolnostima, brzo reagovale i poslovanje i prodaju preusmerile na onlajn prostor. Ovo je bilo moguće samo u onim slučajevima gde su nabavka i proizvodnja mogle da se nastave, makar u izmenjenim uslovima.

Postoji još jedan veliki problem sa ženama preduzetnicama i poslovima koji su u njihovim rukama. Čak i u situaciji gde one same nisu dobile dodatne odgovornosti oko porodice, gde su uspele da se finansijski izbore sa krizom, odmah prebace na digitalne kanale i osmisle kako da održe svoj biznis, malo je verovatno da je isto važilo i za njihove zaposlene, što kreira novu teškoću u održanju sopstvenog biznisa, ali i radnog mesta za druge zaposlene žene.

Podrška Svetske banke ženskom preduzetništvu

Inicijativa Svetske banke podržava žensko preduzetništvo na različitim kontinentima i cilj je da se ženama finansijski pomogne da izađu iz ovog kriznog perioda i ostanu vlasnice svojih poslova i svojih života, što je u direktnoj vezi sa njihovom finansijskom nezavisnošću.

Ohrabrujuće je što se, u razgovoru koje su onlajn putem vodile preduzetnice iz različitih zemalja sveta, javila jasna želja za povezivanjem ženskih biznisa i građenjem sistema podrške, zahvaljujući kome će žene omogućiti da se sačuva posao neke druge žene, a ako sve bude teklo po planu, i da nastavi da raste.

Izvor: We-Fi

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi