Arhiva

Budite spremni da platite cenu uspeha

rMc5WkVl

Svako ko ima želju da bude uspešan u svom poslu i da lepo živi od toga, može to ostvariti ukoliko je uporan i ne posustane na prvoj prepreci.

Put do uspeha je trnovit, pun odricanja i često zahteva gvozdenu upornost, koja ruši pred sobom sve prepreke.

Marija Čalija je uspešna poslovna žena koja je razvila svoj biznis, pokrenuvši beauty koncept: Cacao Concept Marija Čalija i uspela da ga proširi u više gradova u našoj zemlji i regionu.

Zajedno sa suprugom Nemanjom krenula je u preduzetničke vode. Prvo su otvorili salon u Kragujevcu, brzo su postali prepoznatljiv brend, a klijenti su bili veoma zadovoljni kvalitetom usluga, što je rezultiralo time da su se preporuke čule i da su novi klijenti sami dolazili. Paralelno su ulagali u nove poslove vezane za lepotu i negu, pa je tako nastala drogerija, epil centri i akademija za trajnu šminku koja je sve prepoznatljivija i ima sve više polaznika. Celokupno svoje iskustvo preneli su u Beograd. Otvorili su salon u Južnom bulevaru 112. U Kragujevcu su pokrenuli fizio centar, a u planu im je otvaranje Spa centara za kosu, koji je potuna novost u svetu nege i lepote.

Težiti jasnom cilju

Svi oni koji su na početku i za sada imaju samo plan za pokretanje biznisa, treba prvo da zacrtaju jasan cilj kom teže i da ga zapišu na papiru. Kad budu krenuli korak po korak, zakonom privlačenja počeće da privlače sve što im pomaže da dođu do tog cilja. Uspešne ljude oko sebe, finansije, ideje, mogućnosti…

Po zanimanju, Marija je zubni tehničar, ali je oduvek želela da svoj dar za estetiku koji poseduje unapredi i pokaže koliko je kreativna. Radila je u jednoj ordinaciji, ali je ubrzo shvatila da od tog posla njena porodica može da živi prosečno. Vera u sopstveni uspeh ju je terala napred i tada je odlučila da počne da radi nokte. Nakon tri meseca rada, stvorila se takva atmosfera kod zadovoljnih klijenata da su svi termini bili zakazani mesecima unapred. Tada je rešila da ode na edukaciju za japansko iscrtavanje obrva. Marija je iscrtavanje obrva prepoznala među prvima u Srbiji, a kako i sama kaže taj posao je promenio život njene porodice i ceo koncept firme. Ona i njen suprug su se dogovorili da poslednje pare koje su imali u kući ulože u tu edukaciju.

Rad od osam sati neće vas dovesti nigde

San od šest sati je uspeh, jer je tempo takav da je previše obaveza koje je potrebno realizovati tokom dana. Bez velike žrtve, koju morate da podnesete jedan period, ne možete napraviti uspeh. Ona je sve to prošla sa troje dece. Na početku, nekada je radila nokte mušterijama i do tri sata posle ponoći.

– Ukoliko radite osam sati dnevno nećete ništa postići. Bilo je dana da nisam dolazila kući zbog posla, ali znala sam da će se žrtva isplatiti i evo, jeste – kaže Marija.

Izgovori su najveći neprijatelj, dobra organizacija je pola posla

Marija ima troje dece, svaki dan im posvećuje maksimalnu pažnu, učestvuje sa njima u učenju i u igranju. Paralelno uspeva da „drži konce“ u svim salonima svog lanca i da planira nove poslovne poduhvate i širenje svog brenda. Kod nje nema izgovora, već samo rad i konstantan napredak u poslu. Snaga je u velikoj ljubavi prema poslu.

Uspešan je onaj ko se neprestano usavršava

Svako može da bude uspešan u poslu koji izabare, bitno je da li je spreman da učini sve što je neophodno da se taj cilj ostvari. Dugoročno opstaje samo kvalitet. Neophodno je stalno se usavršavati.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi