Arhiva

Deset načina da produktivno iskoristite svoje slobodno vreme

BP88CtlJ

Produktivnost je ideal kome svi težimo i ne podrazumeva da radimo previše, nego da radimo pametno, tako da izvučemo svoj maksimum. Cilj, dakle, nije da obavimo što više zadataka nego da rezultati koje dobijamo budu korisni i za nas same i za projekte na kojima radimo.

Produktivno korišćenje slobodnog vremena podrazumeva kreiranje situacija u kojima ćemo dovesti do rezultata koji su korisni za nas.Donosimo vam predloge šta da učinite da vreme pametno iskoristite i da se osećate dobro, a ne kao da su vam sati samo proleteli.

1. Organizujte životni prostor

Ovo je stavka od koje bi trebalo da krenete ako želite da povećate produktivnost. Oslobodite se svega što je suvišno i organizujte ono što vam je potrebno. Na ovaj način šaljete mozgu signal da ima prostora za nove informacije.

2. Učite strani jezik

Sa ovim ne postoji mogućnost za grešku. Pored toga što usvajate nova znanja, aktivirate i centre u mozgu koji će vam pomoći da se bolje i preciznije izrazite na sopstvenom jeziku. 

3. Povežite se sa ljudima sa kojima se niste dugo čuli

Uvezivanje otvara mogućnost da pomognete jedni drugima u novim situacijama. Možda vam baš stari poznanik da ideju za novi projekat ili mu je potrebna pomoć koju vi možete da mu pružite. A usput ćete uživati u zajednički provedenom vremenu.

4. Izučavajte temu koja vas zanima

 Strast prema određenoj temi interesovanja uvek treba probuditi znanjem. To što vas nešto interesuje je dobar početak, a znanje će vam otvoriti mogućnost da shvatite šta dalje da radite. Čitajte, slušajte, gledajte, pohađajte edukativne kurseve vidite šta se dešava.

5. Nađite hobi u kome ste loši

Plašili ste se visine? Niste voleli ples jer niste imali osećaj za ritam? Vreme je da krenete na planinarenje ili zaigrate. Radeći stvari u kojima mislimo da smo loši, izazivamo sebe da postanemo bolji i savladamo prepreke koje postoje samo u našem umu. 

6. Otputujte za vikend

Nije važno gde idete, ključno je da se izmestite iz rutine kako biste se pokrenuli, jer ako ne razbijemo rutinu, bivamo zarobljeni u njoj.

7. Informišite se o drugoj kulturi

Često podrazumevamo da je samo ono što je svojstveno našoj kulturi „normalno“. Vreme je da preispitate ovo uverenje i shvatite koliko su ponašanja koja doživljavamo kao prirodna zapravo naučena. 

8. Promenite mišljenje

Slično kao i kod prethodne stavke – sada je pravo vreme da osvestite ono u šta ste pogrešno verovali i da to promenite. Ovako učite da usvajate nove informacije i u skladu sa njima unapređujete svoje mišljenje.  

9. Odvojte deo dana za prirodu

Ostavite telefon i provedite bar sat vremena dnevno u prirodi. I park je u redu. Fokusirajte se na ono što vidite, čujete i osećate. Ovako dajete sebi mogućnost da se restartujete.

10. Radite ono što radite kad ne radite ništa

Gledajte serije, filmove, slušajte muziku, izađite na piće sa prijateljima gde ćete samo ćaskati. Ovaj deo relaksacije je ključan deo odmora. Kada se preforsirate, neophodno je da se zaustavite i opustite. Primetićete da vam često ideje/rešenja za probleme dođu u ovom periodu jer vaš mozak opet može da bude produktivan. 

I šta god da odaberete da radite, uživajte!  

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi