Arhiva

Hoće li Kina ostati globalni tehnološki lider?

Istočni gigant uspeva da preskoči sve prepreke i nastavi razvoj u digitalnim tehnologijama kako bi ostao u trci za vodećim položajem u svetu inovacija.

Iako je Kina ove godine zabeležila manji pad na Bloomberg Indeksu inovativnosti, i dalje je ostala na visokom 16. mestu i pokazala sposobnost da se održi i u vremenu krize. Međutim, noviji događaji u kojima kineske vlasti reaguju kako bi smanjile moć tehnoloških kompanija, upućuju na moguće dalje probleme u ovoj oblasti.

Kazne za tehnološke kompanije

Posle kazne od 2,8 milijardi dolara za Alibabu zbog uspostavljanja monopola, sada se na udaru vlasti našao drugi tehnološki gigant, DiDi, kompanija za transport, koja se, pored kazne za uspostavljanje monopola, tereti i za kršenje prava korisnika i neovlašćeno korišćenje njihovih privatnih podataka. Aplikacija DiDi je uklonjena s liste aplikacija dostupnih u Kini, a vrednost kompanije je počela da pada.

Ovakav tretman tehnoloških kompanija lako može izazvati nepoverenje i strah stranih investitora koji ne mogu znati kakva bi nova pravila mogla biti uvedena, niti koliko je ovaj tretman politički uslovljen.

Aktuelni zakon o zaštiti podataka usvojen je u junu ove godine, a sprovodi ga Kineska uprava za sajber bezbednost koja odgovara zakonodavnom telu kojim predsedava kineski predsednik. Insistira se na tome da je unapređenje pravne regulative neophodno, jer dalji tehnološki napredak zahteva precizniji pravni okvir, posebno vezano za zaštitu podataka.

Jačanje digitalne kupovine

Tokom Covid-19 pandemije, zabeležen je značajan skok e-prodaje i očekuje se da se ovaj trend nastavi i u narednom periodu. Na ovaj način se jačaju digitalne navike potrošača, čak i onih koji pre pandemije nisu bili zainteresovani za ovaj vid kupovine. Pored toga, oni koji nude usluge su svesni promena u digitalnom smeru i brzo se prilagođavaju potrebama tržišta usvajajući inovacije.

Razvoj 5G mreže

Kina je do novembra 2020. podigla preko 700.000 5G stanica i omogućila stvarenje preko 180 miliona konekcija, kako navode zvanični podaci. Peking i Šenžen su prošlog leta oglasili da su potpuno pokriveni 5G mrežom.

Ovo je tehnologija na koju Kina računa kako bi dalje transformisala industrije korišćenjem digitalinih videa, VR opcija, samovozećih vozila i internet stvari.

Prodor digitalnih valuta

Nacionalna digitalna valuta (DCEP) koju plasira Kineska centralna banka biće dostupna široj populaciji kako bi postala konkurencija privatnim opcijama ko što su Alipay i WeChat Pay koje trenutno dominiraju tržištem.

Ideja i cilj kineskih vlasti jeste da se ova tehnologija dalje plasira i pomogne u razvoju internacionalnih digitalnih valuta što bi Kini dalo značajnu vodeću ekonomsku i tehnološku poziciju.

Šanse za dalji razvoj

Privatne kompanije koje najviše doprinose ekonomiji zemlje i zapošljavaju preko 80% radnika ulažu u istraživanja i razvoj kako bi dalji ekonomski i tehnološki napredak bili mogući. Novi zakoni koje Kina donosi, pokšavajući da obuzda moć tehnoloških džinova, potencijalno bi mogli da zaplaše investitore.

Ipak, čini se da je dalji tehnološki razvoj ove zemlje, koja je već na dobrom putu, neminovnost i da tehnologija predstavlja novi izvor njene moći na globalnoj pozornici. Jedino je pitanje kojim će tempom Kina napredovati ka vodećim pozicijama na indeksu inovativnosti.

Izvori:

https://www.emarketer.com/content/five-digital-trends-watch-china-2021

https://www.aspistrategist.org.au/chinas-digital-renminbi-initiative-is-a-network-not-a-currency/

https://edition.cnn.com/2021/06/07/tech/china-tech-crackdown-entrepreneurs-intl-hnk/index.html

https://www.cnbc.com/2021/07/05/china-tech-crackdown-focuses-on-data-after-didi-probe-.html

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi