Arhiva

Industrije koje su najviše pogođene pandemijom

eAl4b5qP

Prave razmere štete pandemije Korona virusa po privredu procenjivaće se tek kada opasnost prođe. Međutim, ozbiljne finansijske posledice već su primetne u nekim sektorima industrije.

Izdvajamo osam industrija koje su već sada ozbiljno ugrožene, nakon samo mesec dana globalnog karantina. Razlog njihove veće izloženosti ovom problemu, jeste taj što se njihov profit i način rada pre svega oslanja na ljudsku interakciju i rad na terenu. 

Sektor turizma je trenutno u velikoj meri na udaru svuda u svetu, usled zatvaranja državnih granica i mera predostrožnosti koje se odnose na lokalna i internacionalna kretanja putnika, kao i njihovo odsedanje u hotelima i odmaralištima. Karantin je ugrozio rad i opstanak ugostiteljskih objekata kao što su restorani ili kafići. Jedini koji trenutno imaju dozvolu za rad jesu kuhinje restorana koje nude kućnu dostavu. Industrija zabave poput filmske i muzičke suočavaju se takođe sa finansijskim i produkcijskim izazovima, usled zabrane javnih okupljanja ljudi. Ova vanredna mera, izazvala je otkazivanje mnogobrojnih filmskih snimanja, bioskopskih premijera, koncerata i internacionalnih festivala. Industrija sporta našla se na udaru kako kroz otkazivanje velikih sportskih događaja tako i kroz ograničavanje rada manjim sportskim prostorima, sportskim i fitnes centrima. Usko povezan sa ovim, jeste i pritisak koji je trenutno na industriji osiguranja, koja je u većini slučajeva sastavni deo produkcije svih navedenih i odloženih manifestacija. Pomeranje i otkazivanje dešavanja, povećana potražnja isplate zdravstvenog i životnog osiguranja, stavlja ovu industriju i njene budžete na veliki test izdržljivosti.

Maloprodajne trgovine, izuzev prehrambenih prodavnica i apoteka, ostale su do daljnjeg zatvorene, kako bi se smanjilo izlaganje radnika i kupaca Korana virusu. Ove mere predstavljaju velike finansijske gubitke i mnogobrojni radnici iz ovog sektora suočavaju se trenutno sa potencijalnim gubitkom posla. Osim nemogućnosti rada većine prodavnica, tu je i problem snabdevanja istih robom, budući da se zabrana kretanja ne odnosi samo na ljude, već i na veliki deo robe tj. proizvoda. Ova činjenica stavlja i industriju transporta i špedicije na spisak ugroženih segmenata poslovanja u našoj zemlji, ali i globalno.

https://nasamreza.rs/app/uploads/2020/04/y5mEH7fF.png
https://nasamreza.rs/app/uploads/2023/04/MisH6Z1c.png
https://nasamreza.rs/app/uploads/2020/04/uh6qLuac.png

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi