Arhiva

Kako da budete lider, inspirišite tokom krize

Pravi lideri se prepoznaju tokom kriza, jer se zaposleni u tim trenucima okreću vama kako bi pronašli inspiraciju i smernice da nastave dalje. U ovom tekstu pripremili smo savete koji će vam pomoći da nastavite da motivišete zaposlene i u izazovnim vremenima.

Uloga lidera je da u kriznom periodu pokažu razumevanje za strahove ljudi i iskreno iskomuniciraju sve izazove sa kojima se zajednica, kompanija ili tim susreću. Važan zadatak je i da „uliju“ nadu i ohrabre svoj tim. Zbog toga, pokažite empatiju. Stavite do znanja svojim zaposlenima da razumete njihove brige, ali da ćete zajedničkim snagama prevazići sve izazove.

Dajte im redovne i jasne instrukcije, i podsetite ih zašto je posao koji obavljaju bitan. Iako u kriznim vremenima, u nekim oblastima poslovanja uloga zaposlenih nije tako jasno vidljiva, podsetite ih koliko njihov posao pomaže drugima – čak i na najmanji mogući način. Kada ih usmerite na ideju da zapravo pomažu ljudima oko sebe ili zajednici, njihov strah će se smanjiti, a fokus izoštriti.

Da bi se uspešno snašli u krizi, pravi lideri se brzo prilagođavaju haosu, improvizuju i menjaju usmerenja u zavisnosti od toga kako se situacija menja. Krize su iscrpljujuće i mogu dovesti do sindroma izgaranja vas i zaposlenih. Zbog toga povedite računa o energiji zaposlenih i njihovim emocijama, i reagujte po potrebi. Ali, najpre počnite od sebe, jer kad duh lidera klone – klonu i ostali zaposleni, ali i organizacija. 

Najzad, budite uzor ponašanja koje želite da vidite u svom timu. Redovno proveravajte kako se osećaju zaposleni, a oni će ovo ponašanje videti od vas i preneće ga u međusobne odnose. Naglasite im da i sami odvajate vreme da se odmorite i napunite „baterije“, i podstaći ćete ih da učine isto.

Ne zaboravite da su pravi lideri tu da nas nadahnjuju na akciju, i zbog toga u kriznim vremenima njihov fokus ostaje na tome da sačuvaju i ujedine ljude u jednom, zajedničkom interesu.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi