Arhiva

Kako da najlakše pređete na novi model fiskalizacije i ne brinete ni o čemu

TSEbBvkV

Svi vlasnici malih i srednjih biznisa uveliko se bave primenom novog Zakona o fiskalizaciji, pa zato još jednom govorimo o ovoj temi.

Na samom početku treba da ponovimo da novi model fiskalizacije podrazumeva prošireni spisak novih obveznika koji će morati da uvedu fiskalne kase, odnosno novi elektronski fiskalni uređaj.

Dakle, po novom Zakonu, obveznicima fiskalizacije se smatraju pravna lica i preduzetnici, ali i svako udruženje koje vrši promet na malo i ostvaruje prihode sa tržišta od prodaje dobara, odnosno pružanja usluga. Samim tim, neke industrije koje ranije nisu bili obveznici, sada će to morati da budu, objasnio je za Našu mrežu Dušan Roglić, poreski savetnik i knjigovođa. On je naveo da su svi koji obavljaju promet na malo u obavezi da taj promet evidentiraju preko fiskalne kase. U samom tekstu ćete naći odgovore na pitanja ko sve mora da bude prijavljen, ko je izuzet od fiskalizacije, da li su paušalci u obavezi da koriste fiskalne kase itd.

Na OVOM linku možete pogledati da li ste i vi u obavezi fiskalizacije ili ne, kao i odgovore Poreske uprave na najčešća pitanja vlasnika biznisa

https://nasamreza.rs/app/uploads/2021/12/Cv7GdFGh.jpg

Šta je novo u primeni nove fiskalzacije?

Novina je prelazak na novi, elektronski model fiskalnih kasa, koje će u realnom vremenu slati svaki račun sa iznosom i svim stavkama na njemu Poreskoj upravi. Na ovaj način sistem će automatski moći da formira profil prodajnog mesta, a cilj Poreske uprave je se inspektori šalju samo tamo gde postoji osnovana sumnja da se nešto loše dešava, a ne da se kontroliše nešto što je u redu.

Za vas kao preduzetnika, postoje tri važna momenta: da vidite kojoj kategoriji pripadate, jer postoji mogućnost da ste u zavisnosti od delatnosti kojom se bavite – izuzeti od obaveze fiskalizacije, zatim da prijavite podatke o svojim poslovnim prostorijama preko sajta Poreske uprave ePorezi, kao i da odaberete novi fiskalni uređaj, ukoliko onaj koji imate ne ispunjava neophodne uslove.

Dok vam za prvi korak nije potrebna pomoć, ona je veoma dobro došla prilikom sledeća dva koraka koje smo pomenuli, budući da većina preduzetnika nema vremena da se bavi ponekad komplikovanim prijavama i posebno tehničkim karakteristikama novih uređaja.

Imajući to u vidu, dobra vest je da upravo tome ne morate da brinete jer je moguće da osim kompletnog fiskalnog rešenja, imate kao korisnik stalnu korisničku podršku tokom procesa prijave, kao i kasnije pri instalaciji i održavanju opreme.

U želji da odgovori na specifične potrebe korisnika, A1 Srbija je ponudio nekoliko rešenja namenjenih različitim uslužnim delatnostima, po principu ključ u ruke.

Osnovni A1 eFiskal paket, pored elektronskog uređaja za fiskalizaciju, obuhvata jedinstvenu sertifikovanu A1 aplikaciju za pouzdan i bezbedan prenos podataka Poreskoj upravi, kao i 20 GB interneta. Shodno potrebama, korisnici mogu izabrati jedan od dva uređaja sa ekranom osetljivim na dodir, integrisanim štampačem fiskalnih računa, skenerom bar-kodova i nizom drugih funkcija. Jedan je pogodan za frizerske salone, dostavne servise i trgovinske radnje, a drugi je desktop model sa dva ekrana i zadovoljiće sve potrebe HORECA i maloprodajnog sektora, kao i ostale objekte sa visokom frekvencijom kupaca i velikim brojem proizvoda.

Apoteke, dostavni servisi i trgovine mogu se opredeliti za A1 eFiskal plus paket, koji sadrži uređaj koji je pored izdavanja računa može da obrađuje plaćanja svim platnim karticama, eliminišući potrebu za nabavkom dodatnih uređaja i aplikacija za kartična plaćanja. Paketi su i cenom konkurentni, sadrže sve zakonom propisane karakteristike.

Sam trancizioni period počeo je 1. novembra, tako svi poreski obveznici mogu postepeno da prelaze na novi model fiskalizacije, te da u potpunosti moraju da pređu na novi model do 30. aprila 2022. godine.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi