Arhiva

Kako da oporavite svoj biznis u post-kovid periodu?

uUElTWgc

Stručnjaci uveliko diskutuju o daljem razvoju i oporavku poslovanja „nakon korone.“ Mnogi od njih misle da imaju odgovore na sva otvorena pitanja, ali istina je da ćemo tek sagledati stvarne posledice pandemije na domaću i svetsku privredu.

Vlasnici malih i srednjih preduzeća su posebno bili na udaru, i prema nekim podacima samo pet odsto njih nije osetilo negativne efekte. Bilo da ste u manjini onih čija industrija nije drastično pogođena ili pak spadate u preduzeća kojima je potreban oporavak, svakako je korisno da napravite konkretan plan za povratak u normalu. 

Prvi korak je objektivno sagledavanje načinjene štete i finansijskih gubitaka. Uporedite brojke sa prošlogodišnjim, razmotrite gde ste morali da smanjite potrošnju, obratite pažnju i na otpuštanja, ukoliko ih je bilo. Utvrdite glavne resurse i oko njih izgradite nove poslovne ideje.

Analizirajte industriju kojoj pripadate i probajte da dođete do saveta stručnjaka. Sada je neophodno da pratite trendove i konkurencije, kako biste mogli da sagledate širu sliku. Najvažnije je da razumete da vaši planovi moraju biti usklađeni sa potrebama tržišta. 

Nakon toga, razmotrite svoj model poslovanja. Korona je donela velike promene i samim tim je neophodno da naučimo da se prilagođavamo „novoj normalnosti“ i digitalnoj transformaciji. Upustite se u onlajn prodaju, proširite svoju ponudu, obratite se svojim kupcima i klijentima na nešto drugačiji način i pronađite nove mogućnosti. Ljudi će u narednom periodu biti oprezniji i svi će se truditi da troše manje, te stoga budite otvoreni, ali postavite najpre kratkoročne ciljeve koje možete da ostvarite, a potom nastavite da preduzimate i veće korake ukoliko vidite da promena donosi dobitke.

Promene nekad mogu da zahtevaju izdvajanje budžeta za nove zaposlene, za (digitalnu) edukaciju ili pak za promociju biznisa. Isplanirajte budžet i razmotrite u šta je najbolje da se uloži kako bi vam se u narednom periodu vratilo. 

Ukoliko smatrate da ne možete samostalno da oporavite svoj biznis i da vam je ipak potrebno finansiranje, uzmite u obzir set ekonomskih mera koje je naša država izdvojila za pomoć privredi i manjim preduzetnicima, a koja obuhvata program za dodelu povoljnih kredita i odlaganje poreza.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi