Arhiva

Kako da pomognete očuvanju mentalnog zdravlja vaših zaposlenih?

yy3hyrTw

Svetska zdravstvena organizacija je još 2019. godine, na osnovu sprovedene studije, zaključila da se na 1 američki dolar koji se uloži u pružanje tretmana i podrške mentalnom zdravlju zaposlenih, ostvaruje zarada od 4 dolara, usled povećanja njihove produktivnosti.

Kada na već postojeće simptome mentalne iscrpljenosti dodamo pojačan stres i traumu izazvanu pandemijom (koja još uvek traje), jasno je da je mentalno zdravlje zaposlenih još ugoroženije, te da zahteva adekvatan odgovor kako sistema, tako i poslodavaca.

Kako Harvard Business Review navodi u jednom članku, postoji više značajnih promena koje kao poslodavac možete da realizujete sa ciljem očuvanja mentalnog zdravlja svojih zaposlenih.

Podstičite otvorenu komunikaciju

Pokažite da ste i sami ranjivi, anksiozni i napeti. Dopustite svojim zaposlenima da vas vide kao ljudsko biće koje se, kao i oni, bori sa izazovima nastalim usled situacije u kojoj smo se kolektivno našli. Otvoren razgovor podstiče stvaranje odnosa zasnovanog na poverenju u kome se pokazuje da problemi s mentalnim zdravljem nisu i nikada ne treba da budu tabu tema.

Postavljajte dodatna pitanja

Proveravajte kako se osećaju vaši zaposleni i ne zadržavajte se na površnom nivou postavljanja opštih pitanja. Pokažite da vam je stalo, a kada dobijete iskren odgovor budite spremni i da pružite potrebnu podršku.

Podržite postavljanje granica

Poslodavci koji ne umeju da naprave pauzu od posla predstavljaju loš uzor za svoje zaposlene. Balans između poslovnog i privatnog života je još bitniji sada kada dosta nas radi od kuće, pa su granice između ova dva samim tim ugrožene. Pokažite na sopstvenom primeru da je normalno ne odgovarati na mejlove ili poslovne pozive nakon radnog vremena i ne upadati u zamku potencijalnog izgaranja.

Omogućite zaposlenima da uzmu slobodne dane kada su mentalno iscrpljeni

Važno je da ovakvi dani postoje, isto kao i oni koje zaposleni koriste kada su fizički bolesni. Mentalno zdravlje direktno utiče na našu produktivnost, a nekada nam je potrebna pauza da se oporavimo ili priberemo, kako bi mogli da nastavimo sa svakodnevnim (poslovnim) aktivnostima. Bitno je da u ovakvim situacijama zaposlenima ne stvarate osećaj krivice. 

Dajte zaposlenima mogućnost za terapiju

Ukoliko ste spremni da uložite u mentalno zdravlje zaposlenih, imate šansu da nekom pomognete da prevaziđe težak period, a kasnije i poveća produktivnost i bude dodatno posvećen jer bi kroz ovo dodatno ulaganje shvatio da vam je stalo i do njega lično i do svakoga s kim radite.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi