Arhiva

Kako da pomognete zaposlenima da se vrate u kancelarije?

aIrla8y7

Po ukidanju vanrednog stanja, preporuke stručnjaka bile su da se zaposleni vrate u kancelarije samo ako je to nužno, ali smo sve bliži trenutku kada ćemo se u potpunosti vratiti normalnim tokovima i vratiti na svoje poslove.

Koliko god se radovali povratku u normalu, trebalo bi imati u vidu da je većina ljudi, usled pandemije dugo bila pod stresom i da je strah još uvek, u dobroj meri prisutan. Zato je, pre povratka u kancelarije, važno da ispitamo teren i sakupimo sve informacije, a zatim i da uključimo zaposlene u proces planiranja povratka uobičajenim tokovima.

Kompanije koje su tokom godina gradile poverenje i otvoreno komunicirale sa zaposlenima neće imati problem da uvere zaposlene da su im obezbedile siguran radni prostor i da njihovo zdravlje neće biti ugroženo

U razgovoru sa zaposlenima važno je da odgovorite na sva njihova pitanja i pokažete razumevanje za njihove dileme. Ohrabrite ih i podsetite da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima, i poštuju sve mere prevencije. 

Komunicirajte otvoreno i direktno, a Interni pravilnik ponašanja u post-kovid periodu može biti koristan aspekt povratka u kancelarije, koji će zaposlenima dati do znanja da ste preduzeli sve neophodne mere.

Stručnjaci i psiholozi tvrde da će produktivnost u početku, biti manja, te je potrebno osmisliti strategiju održavanja motivacije, kao i način na koji će se zaposleni postepeno uvoditi u posao. Budite spremni i na to da će se neki od njih osećati čudno i da će im biti potrebno vreme za adaptaciju na radni prostor i okruženje

Dobar potez može biti svakodnevna komunikacija sa zaposlenima po povratku na posao. Motivišite ih da vode „radni dnevnik“, i da u njega svakoga dana zapisuju šta su radili, kao i sa kojim pitanjima i dilemama su se susreli. Nakon toga, jednom nedeljno organizujte „otvorena vrata“ i razgovarajte sa svakim zaposlenim ponaosob. To će umnogome ojačati poverenje i vezu sa njima.

Najzad, podsetite svoje zaposlene zbog čega vole svoj posao. Izdvojite jedan dan za boravak u prirodi i mini tim bilding. Družite se i zabavite na bezbednoj udaljenosti i otvorenom, jer će vam to sigurno pomoći da se ponovo povežete, opustite i brže vratite u normalu. 

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi