Arhiva

Kako da umrežavanje bude lako?

3jMTnW4V

U vremenu kada se preduzetnici širom sveta suočavaju sa brojnim izazovima i kada je neizvesno proceniti šta donosi novi dan, važno je da održimo kontakt jedni sa drugima i da pokušamo da razmenom iskustava, međusobnom podrškom i saradnjom, nastavimo da poslujemo u novonastalim okolnostima i prepoznamo i iskoristimo prilike za rast i razvoj.

Za mlade preduzetnike, koji se nalaze na početku razvijanja sopstvenog biznisa, svaki novi dan bio je nepredvidiv i pre pojave pandemije koronavirusa. Danas je svima od izuzetne važnosti da, kako na ličnom tako i na profesionalnom nivou, imaju podršku onih koji prepoznaju probleme sa kojima se susreću i sa kojima mogu iskreno da razgovaraju o preprekama na koje nailaze.

I dok nam je praksa u svetu neprekidno pokazivala nove načine za organizaciju rada online, pomisao na online networking događaj i dalje je zvučala pomalo čudno. Svi uživamo u tome da se na događajima družimo sa različitim ljudima, težeći tome da se upoznamo sa što više njih, šireći našu mrežu kontakata i učeći iz različitih iskustava.

Svesni važnosti koje umrežavanje i razmena mišljenja može imati za mlade u biznisu, tim Udruženja mladih privrednika Srbije sa svojim članovima pokrenuo je inicijativu online okupljanja, kroz koja želi da razmenom mišljenja i saveta pomogne mladim preduzetnicima da prebrode ova izazovna vremena. 

Kroz deljenje iskustava i kombinovanje svojih znanja, mladi preduzetnici na UMPS networking događajima zajedno dolaze do kreativnih i jedinstvenih rešenja. Kroz online pozive svake treće srede u mesecu, UMPS će okupljati mlade preduzetnike, članove udruženja, i sa njima razgovarati o novitetima u svetu biznisa. Kako se kod mladih firmi koje se tek pripremaju za velike korake u samo jednom danu može promeniti mnogo toga, svaki novi susret otkriće niz novih iskustava i alata koji im mogu biti od velike koristi.

U nastavku donosimo neke od saveta koji mogu pomoći kod umrežavanja tokom trenutne situacije kojom je zahvaćena cela planeta: 

– Online sastanci sa novim ljudima sigurno nisu prijatni koliko i sastanci u pauzama konferencija, ali su prilika za izlazak iz zone komfora i testiranje svojih veština. Ne plašite se da pišete drugima na društvenim mrežama i da ih pitate za mišljenje ili savet. 

Dogovorite temu unapred, osmislite koji je to izazov ili poslovni model o kojem želite da diskutujete, pripremite podteme ili pitanja i dođite spremni za dobar razgovor. 

Pričajte. Često se desi da na online događajima ljudi imaju problem da se izraze. Ključ umrežavanja je da budete otvoreni i komunikativni, kažite šta vas muči ili kako ste rešili neki problem, podelite svoje iskustvo jer će ono sigurno podstaći druge sagovornike na razmišljanje i akciju. 

Nastavite konverzaciju i nakon online događaja. Razmenite kontakte i osigurajte da redovno proveravate šta se dešava sa vašim novim kontaktima i njihovim biznisima. 

Teško je predvideti kako će se situacija odvijati naredne 2021. godine, ali je UMPS spreman za brojne mogućnosti. Ono što je sasvim izvesno jeste organizacija networking događaja u skladu sa okolnostima. Verujemo i nadamo se da će sledeća godina konačno doneti mogućnosti viđanja uživo i druženja na konferencijama, forumima, koktelima i putovanjima na koja smo navikli i koja nam svima nedostaju.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi