Arhiva

Kako je korona pogodila digitalnu privredu Srbije

gFIC9RnE

Posledice pandemije koronavirusa vidiljive su i osetne u mnogim industrijama, uključujući i IT. Od početka godine evropske digitalne kompanije i startapi, izgubili su ukupno 383 milijarde evra i zabeležile rekordan pad od čak 33 odsto u prihodima.

Želeći da sazna kako je pandemija uticala na lokalno tržište, Inicijativa "Digitalna Srbija" sprovela je anketu sa fokusom na digitalne projekte u tradicionalnim industrijama. 

Interesantno je da se upravo se tu beleži porast broja otvorenih pozicija za zapošljavanje. Anketa je pokazala da sve više tradicionalnih kompanija pokušava da digitalizuje svoju prodaju i izgradi interne resurse, kako bi što bolje odgovorile na trenutnu krizu. Iako se poslovanje u mnogim sferama usporilo, više od 55 odsto ispitanih kompanija van IT sektora u ovom periodu nije odustalo od započetih procesa digitalne transformacije, dok je svaka treća kompanija svoje digitalne projekte čak i ubrzala.

Oni koji se bave pružanjem IT usluga, u većem procentu su osetili negativne efekte pandemije od onih koji imaju svoje proizvode. Ni frilenseri nisu bolje prošli. Čak 85 odsto njih misli da će sada morati da traži alternativne načine prihoda. Iako je zaposlenost svuda opala, stručnjaci predviđaju da će ovaj pad biti kratkoročan, a da će u narednom periodu kompanije smanjivati svoje troškove angažovanjem upravo ovih ljudi.

Iako u IT sektoru 90 odsto poslodavaca ne planira otpuštanje zaposlenih, više od 40 odsto digitalnih kompanija i 25 procenata startapa bilo je prinuđeno da smanji plate zbog nedavnih gubitaka. Sami autori izveštaja zaključili su da su za sada najviše pogođeni domaći startapi koji pored pada prodaje, imaju problem i sa smanjenjem investicija na globalnom nivou. 

Iz Inicijative "Digitalna Srbija" istakli su važnost ovog izveštaja, jer će na osnovu njega svi relevantni igrači u digitalnom ekosistemu moći kvalitetnije da planiraju svoje, ali i šire programe za oporavak ekonomije. Oni su istakli da bi izveštaj trebalo da posluži kao temelj za postavljanje realnih planova i pripremu za period, u kojem će rad od kuće i online usluge tek pokazati svoj pun potencijal.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi