Arhiva

Kako nam veštačka inteligencija (AI) pomaže da se pripremimo za budućnost

h9wwsefb

Mašinsko učenje i analiza prikupljenih podataka su i pre pandemije bili neophodni za razumevanje navika i predviđanje potreba korisnika praćenjem obrazaca u njihovom ponašanju. Međutim, situacija se s pandemijom značajno promenila, jer je došlo do ogromnih i brzih promena navika.

Prikupljanje i analiza podataka

Povećana brzina obrade podataka i prikupljanje novih informacija postale su imperativ, kako bi ponuđena rešenja bila aktuelna i relevantna i izvesno je da će se ovaj trend nastaviti i posle pandemije. Analiza i prikupljanje podataka imali su veliku ulogu i u borbi s Kovidom. Upravo su AI uređaji prepoznali gubitak čula mirisa kod pacijenata kao čest simptom bolesti, izdvojili jedinstveni DNK-a virusa analizom uzoraka i pomogli u kreiranju potencijalne terapije.

Roboti tokom pandemije

Tokom pandemije roboti su preuzeli neke uloge koje su bile rizične za ljude zbog poštovanja socijalne distance i pomogli nam da ostanemo bezbedni i zaštićeni. Primera radi, obavljali su neke medicinske zahvate za koje su i ranije pripremani, davali lekove pacijentima, čistili podove u bolnicama i u velikim trgovinskim lancima, dostavljali hranu u nekim kampusima u SAD, kako bi se sprečilo potencijalno širenje zaraze među studentima. Uz to, i Amazon je tokom pandemije uspešno testirao samoupravljajuće dronove koji su dostavljali pakete kupcima.

Veštačka inteligencija napredovala je tako da nam pomogne da prevaziđemo ovaj težak period i izvesno je da će se njen razvoj nastaviti. 

 AI uređaji u privatnoj upotrebi

Pored ovih industrijskih robotizovanih uređaja, tu su i oni na koje smo se navikli u svom privatnom okruženju. AI sistemi koji doprinose bezbednosti doma, usisivači koji se samostalno kreću ili virtuelni asistenti, poput Alekse ili Siri, postali su deo naše svakodnevice. Vremenom bezbednost i preciznost ovih uređaja rastu tako da bolje prepoznaju i reaguju na naše potrebe.

Veće poverenje u AI uređaje

Istraživanja pokazuju da je poverenje korisnika u AI uređaje skočilo sa 30 na 46% u periodu od 2018. do 2020. godine. Poverenje i veća otvorenost za komunikaciju s ovim uređajima, uzrokovani su time što su im ljudi bili izloženiji tokom pandemije – smanjenje fizičkog kontakta i uključivanje AI uređaja u svakodnevicu dovelo je do lakšeg navikavanja, dok će brzina i preciznost usluga dovesti do toga da se produbljivanje interakcije nastavi i u budućnosti.

Tehnologije budućnosti

Kada govorimo o ICT trendovima, ključne tehnologije koje dominiraju i koje predstavljaju osnov našeg kolektivnog putovanja u digitalnu transformaciju, a u vezi su sa AI, su: Cloud, Edge Computing, Internet of Things, Artificial Inteligence Security i 5G.

Izvor: www.informationweek.com 

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi