Arhiva

Najbolje prilike za tehnološke kompanije

0PRTK1Q7

Ova godina se bliži kraju, a tehnološke kompanije još imaju vremena da iskoriste šansu za napredak. Većina saveta će biti primenjiva i u godini koja dolazi jer su u pitanju koraci koje je nemoguće preskočiti u daljem poslovnom razvoju.

Kovid-19 pandemija dala je prostor tehnološkim kompanijama da dođu u prvi plan i omoguće da svet nastavi da funkcioniše i na daljinu. Mnoge kompanije su tokom ovog perioda zabeležile rast, a druge su uočile sopstvene propuste koje je neophodno korigovati.

1. Pojednostavljenje organizacije

Ukoliko želite da delate brzo i odlučno, neophodno je da elimišete sve suvišne korake koji vas mogu usporiti. Brze promene zahtevaju brzo prilagođavanje i odlučivanje, tako da je neophodno eliminisati sve nepotrebne karike u lancu odlučivanja kako bi kompanija ostala konkurentna.

2. Osiguravanje lanca nabavke

Pandemija je pokazala da geografske i političke okolnosti mogu uticati na komunikaciju između kompanija i proizvođača, a često i onemogućiti dostavu. Za kompaniju je izuzetno bitno da ne zavisi u potpunosti od jednog proizvođača ili dostavljača, ali i da što više automatizuje i unapredi proces proizvodnje.

3. Pronalaženje odgovarajućih talenata

Rad na daljinu dodatno je normalizovao mogućnost za pronalaženje talentovanih kandidata bilo gde i bilo kada. Međutim, problem može nastati oko kombinovanja rada u onlajn i oflajn svetu. Kompanija mora da definiše šta tačno očekuje od zaposlenog, koliku slobodu je spremna da mu pruži i kako planira da kod njega razvije sopstvenu poslovnu kulturu i povezanost s timom.

4. Bezbednost IT strukture

Premeštanja iz kancelarijskog okruženja dovela su do potrebe da se omogući rad iz drugih prostora i osigura što bolja konekcija, a vremenom je postalo još bitnije da se prisetimo značaja bezbednosti podataka koji zaslužuje posebnu pažnju.

5. Otvorenost o prikupljanju podataka

Nije dovoljno samo da se pridržavate normi i poštujete privatnost korisnika, već treba da im razjasnite kako tačno upotrebljavate njihove podatke. Istraživanja pokazuju da su ljudi postali još svesniji značaja privatnosti tokom pandemije.

6. Važna društvena pitanja

Jačanje tehnoloških kompanija dovodi do porasta njihove moći, zbog čega se podrazumeva da će se ponašati društveno odgovorno i tako zaslužiti poverenje svojih korisnika.

7. Istraživanje i razvoj

Inovacije su ključne za razvoj tehnologije. Kompanije moraju da vode računa da ulažu u ona istraživanja i razvitak rešenja koja ih mogu dovesti do toga da im se investicija vrati. Jedan odličan primer inovacije koja može dovesti do napretka kompanije jeste i usluga Mobility Insights koja omogućava prikupljanje i analizu podataka kako biste što bolje razumeli potrebe svojih klijenata i na njih odgovorili pre konkurencije.

Izvor: www.ey.com

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi