Arhiva

Najznačajniji biznis trendovi interneta stvari (IoT) u 2021. godini

BSEVNnII

Tokom 2020. godine razvoj digitalne komunikacije i tehnoloških rešenja dobio je i životnu važnost.

Internet stvari (IoT), uređaji povezani putem interneta koji međusobno komuniciraju, olakšavaju nam svakodnevicu i tek će to činiti u budućnosti. Pored IoT uređaja u našem privatnom okruženju, oni pomažu rad različitih industrija. Istraživanja pokazuju da je više od 35 milijardi IoT uređaja postavljeno širom sveta do 2021, te se očekuje da ih do 2025. godine bude preko 75 milijardi. Otuda nije iznenađujuće što se predviđa da će veliki broj poslovnih trendova interneta stvari biti aktuelan tokom ove godine.

Bolja konekcija

Kako bi IoT uređaji mogli da rade, neophodna je dobra konekcija, koja se, zahvaljujući digitalnoj transformaciji i razvoju novih tehnologija, redovno poboljšava. Mobilni, satelitski, Wi-Fi, Bluetooth, RFID, NFC, LPWAN izvori konekcije neka su od rešenja koja pomažu da internet stvari nesmetano funkcioniše.

Posebno je značajana Narrow Band IoT – najpouzdanija tehnologija za efikasniji, sigurniji i ekonomičniji prenos podataka za uređaje koji se povezuju internetom. Samo 15 odsto operatora u svetu (uključujući i A1 Srbija) pruža korisnicima benefite ove tehnologije koja omogućava veliku pokrivenost, čak i na lokacijama koje su do nedavno bile sasvim nedostupne, siguran i brz prenos podataka, kao i duži životni vek uređaja. 

Značaj analize podataka

Vrednost precizne analize podataka raste iz godine u godinu jer je ona neophodna za unapređenje svakog tipa poslovanja. IoT uređaji su u stanju da sakupe brojne, raznovrsne podatke i da u njima izdvoje prisutne šablone, kako bi biznisima olakšali pružanje što kvalitetnije usluge i unapređenje poslovnih procesa.

Tako pojedini proizvođači bele tehnike ugrađuju u svoje proizvode Narrow Band IoT uređaje koji pomažu praćenje kvaliteta rada ovih proizvoda i omogućavaju brze reakcije proizvođača koji, zahvaljujući analiziranim podacima, može obavestiti kupca pre nego što se dogodi kvar i uputiti ga na servis.

Bezbednost podataka

Tokom prethodne godine postali smo svesniji značaja bezbednosti podataka i privatnosti u digitalnom svetu. Istraživanja pokazuju da IoT uređaji i dalje zbunjuju 63% ispitanika zbog načina na koji sakupljaju i obrađuju njihove privatne podatke. Prema tome, neophodna je i dodatna edukacija korisnika tako da im informacije o privatnosti budu jasne i razumljive.

Pametni gradovi i kuće

Kako tehnologija i kontektivnost napreduju, očekuje se da sve više privatnih i javnih prostora bude povezano preko mreže IoT uređaja. Smart uređaji koji reaguju na glas, gejming konzole, fitnes monitori, već su prisutni u našim domovima, a očekuje se još više uređaja koji će povećavati bezbednost i sigurnost korisnika. Kupovina uređaja koji olakšavaju rad posebno je bitna i za zaposlene i za poslodavce ukoliko se nastavi trend rada od kuće.

Edge computing

Edge računarska tehnologija omogućava IoT uređaju prenos podataka na uređaj za skladištenje koji potom pravi selekciju, te dalje pročišćene i uprošćene podatke šalje na cloud. Na ovaj način se izbegava preopterećenje u poljima slabije konekcije, kao i usporavanje aplikacija.Cloud rešenja su važna za biznise jer omogućavaju veću dostupnost podataka, kao i lak i brz pristup svim zaposlenima. Pored toga, od izrazitog je značaja i to da se korišćenjem ovih rešenja povećava bezbednost čuvanih podataka.

Zdravstveni sistem

Pandemija nam je pokazala da je neophodno da se zdravstveni proces digitalizuje kako bismo ostali bezbedni, ali i kako bi se procedura ubrzala i što više ljudi dobilo neophodnu negu. Pretpostavka je da će se IoT uređaji razvijati tako da olakšaju dijagnostiku za koju nije nužno da fizički posećujete lekara. Uređaji će se verovatno razvijati tako da digitalnim putem mogu da mere pritisak, temperaturu, saturaciju ili puls i sačuvaju vas na bezbednoj distanci od preopterećenih čekaonica.

Poljoprivreda

Zbog porasta broja stanovnika na planeti, procenjuje se da ćemo do 2050. morati da proizvodimo i do 70% više hrane. Smanjenje prirodnih resursa, ali i broja radnika koji se bave poljoprivredom, farmere stavlja u nezgodnu poziciju, ali IoT tehnologija i ovde može pomoći jer omogućava nadgledanje zemljišta, atmosferskog stanja, ali i skupljanje podatka i regulaciju uzgoja biljnih vrsta, a da pritom pomaže uštedu energije i očuvanje životne sredine.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi