Arhiva

Normalizacija poslovanja u ugostiteljskom sektoru i poslovnih putovanja

Mogućnost rada na otvorenom i u zatvorenom, kao i produženje radnog vremena, uneli su optimizam među male i srednje privrednike, jer se stanje u ugostiteljskom sektoru polako vraća u normalne tokove.

Kako bi uskoro trebalo u potpunosti da se ukinu epidemiološke mere, ugostitelji veruju da bi do kraja godine mogli da ostvare i zaradu koja će „pokriti“ dosadašnje gubitke usled nemogućnosti rada u periodu pandemije. 

Kako je pre nove odluke rekla Milena Amon iz Udruženja Zaštitnik preduzetnika, dugovi malih privrednika su se nagomilali, jer nisu imali priliku da povećaju promet. „Zbog toga su imali probleme sa Poreskom upravom oko nemogućnosti plaćanja rata, zbog čega su im raskidali reprograme, inspekcije su pisale kazne, a nije bilo jasno zbog čega, sekli su im struju koja im je zbog vitrina neophodna“, rekla je Amon, ističući da se mora naći način da se adekvatno pomogne malim privrednicima u Srbiji, kao što je urađeno svuda.

Vest koja je obradovala privrednike koji zbog poslova moraju da otputuju u inostranstvo, odnosno da njihovi potencijalni poslovni partneri uđu u Srbiju, jeste da naši građani koji žive u inostranstvu mogu da uđu u Srbiju bez ograničenja ako su revakcinisani. Za sada je uslov putovanja u inostranstvo bio obavezan PCR test i pozivno pismo poslovnog partnera iz inostranstva, pa čak i to nije bilo dovoljno nekim privrednicima da pređu granicu. Neizvesnot prelaska granice i mogućnost zadržavanja u karantinu, onemogućavala je normalno poslovanje. S druge strane, odlazak naših radnika na rad u inostranstvo je još otežan. 

Iz Privredne komore Srbije kažu da je najteže dogovoriti nov posao uz postojeće mere, pa pozivaju sve zainteresovane privrednike da nove poslovne kontakte ostvaruju uz pomoć PKS-a. Tako sva poslovna lica koja žele da uđu u Srbiju, mogu da se obrate Privrednoj komori Srbije, popune upitnik i ako su ispunjeni svi uslovi – bez testa mogu da uđu i izađu iz naše zemlje. Kada uđu u Srbiju, moraju u roku od 24 sata da urade brzi test na koronavirus i da rezultate dostave Privrednoj komori. Na taj način se ipak omogućava normalizacija poslovanja i smanjuju brojna ograničenja. 

Sve informacije o uslovima putovanja u inostranstvo dostupne su na sajtu Ministarstva inostranih poslova https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje 

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi