Arhiva

Od 27. aprila ponovo otvoreni frizerski i saloni lepote, ali pod određenim uslovima

Fj8JAafp

Nagoveštaj da se polako vraćamo u svoja radna okruženja donela nam je odluka da je između ostalih ponovo dozvoljen rad i frizerskim salonima i salonima lepote, a koju je objavila Vlade Republike Srbije u skladu sa preporukama kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Ipak, rad i poseta salonima biće dozvoljena uz striktne mere prevencije

Pre svega, mere nalažu da je obavezno da klijenti dolaze sa maskama i rukavicama, da dolaze sami bez pratnje, kao i da je obavezna dezinfekcija ruku i obuće prilikom ulaska u salon. Zaposleni moraju imati vizire ili maske na licima, kao i rukavice. Obavezno je i merenje temperature klijentima koji ulaze, ali i zaposlenima, prilikom svakog dolaska na radno mesto. 

Ispred svih salona će stajati podmetači natopljeni dezinfekacionim sredstvima – hlornim preparatima, preparatima na bazi alkohola, sa minimalno 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom. U samom salonu, na ulazu stoje sredstva za dezinfekciju ruku, kada završe sa pružanjem usluge, zaposleni moraju iza svakog klijenta da dezinfikuju prostor i sve radne površine, a preporučeno je i stalno provetravanje prostorija. Takođe je preporuka upotreba papirne galanterije, koja može da se baci posle svake upotrebe, ali i odlaganje otpada i korišćenih materijala (peškira, ogrtača) u posebne kese, kako bi sve moglo da se očisti na propisane načine. 

U salonu može boraviti samo ograničen broj korisnika, koji zavisi od veličine objekta, i mora se poštovati razdaljina između dva korisnika od minimum dva metra (koristiti svaku drugu stolicu i slično). Ukoliko drugi klijent stigne do salona ranije od zakazanog termina, svoj red će morati da sačeka napolju. 

Naravno, sve ovo važi za osnovne usluge koje ovi saloni pružaju. Sve što pretpostavlja blizak kontakt sa licem, narušavanje integriteta kože, moraće da sačeka neke bolje dane, kada opasnost od COVID -19 potpuno prođe. 

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi