Arhiva

OD BAKINOG PODRUMA DO IMPERIJE: Kako je vlasnik Under Armour-a postao milijarder?

sCwCeTsM

Kevin Plenk, milijarder i vlasnik svetski poznatog brenda sportske opreme Under Armour prve korake u razvoju svog biznisa napravio je u bakinom podrumu, odakle je sredinom 90-ih patentirao, a zatim i prodao majicu za trening koja ne upija znoj.

Ideju o potpuno drugačijoj sportskoj opremi, napravljenoj od materijala koji su se do tada koristili samo za izradu ženskog rublja, Plenk je dobio na fudbalskom terenu. Naime, vlasnik Under Armour-a ispričao je da se kao sportista na koledžu tokom celog studiranja borio sa pamučnim majicama natpoljenim znojem. Zbog toga je eksperimentisao sa materijalima sve dok najzad nije patentirao potkošulju koja mu je pomogla da ceo trening iznese potpuno suv.

Sa zaradom od svega 17.000 dolara, prva godina poslovanja za Under Armour, koji se u tom trenutku svodio na Kevina Planka i još nekoliko kolega koji su majice prodavali iz gepeka automobila, nije bila nimalo laka. Naredne godine profit je skočio na 100.000, ali prelomna tačka bila je 1999, kada je Plank iskoristio skoro sav novac Under Armour-a, i dogovorio se sa zaposlenima da se odreknu dela plate, kako bi kompanija platila reklamu od 25.000 dolara u časopisu ESPN. 

Oglas je direktno rezultirao prodajom vrednom milion dolara, ali i ugovorom sa producentskom kućom Warner Brothers za dva filma – Any Given Sunday i The Replacements. 

Plankova kompanija prvi put je dostigla milijardu dolara 2010. godine. Sam Plank postao je milijarder 2011. godine, kada je njegova neto vrednost procenjena na 1,05 milijardi dolara.

Nakon toga Under Armour je i zvanično postao jedan od najozbiljnijih ‘’igrača’’ na tržištu sportske opreme koji sada uz potkošulje uspešno proizvodi i patike, jakne, dukseve, majice, šortseve, helanke i pantalone. 

Dakle, ukoliko i danas verujete da su za uspešan biznis potrebni veliki kapital i podrška, setite se da je Kevina Plank imao samo dobru ideju, entuzijazam da je predstavi svetu i mali prostor u bakinom podrumu da odatle počne.

Foto: https://www.underarmour.com

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi