Arhiva

Od biznis ideje do biznis plana – u nekoliko jednostavnih koraka

ofwj690s

Ukoliko želite da pokrenete biznis i za njega osigurate finansijsku podršku najbolje je da krenete od jasno definisanog biznis plana.

Biznis planovi se od biznis ideja razlikuju po složenosti i razrađenosti. Ideja je tek početak biznis plana, za kojom sledi detaljno istraživanje i planiranje dalje realizacije onoga što ste zamislili.

Prvi korak je da istražiti tržište i informišite se kako funkcioniše konkurencija. Njihovi propusti su vaše prilike, a njihove dobre prakse šansa da nešto naučite i usvojite. Osim konkurencije analizirajte i svoju ciljnu grupu – detaljno je proučite i u skladu sa tim planirajte svoje delanje. 

Ako niste sjajan strateg, poželjno je da angažujete nekoga ko to jeste. Neophodno je da, samostalno ili uz nečiju pomoć, jasno definišete svoje ciljeve i isplanirate kako ćete ih u budućnosti realizovati. Ovo je posebno važno jer se biznis planovi pišu za duži vremenski period, u kom će biti nešto poput putokaza koji će vam pomoći da svoj biznis razvijate u željenom smeru. Takođe, ujedinjenje dobre ideje sa dobrom strategijom, možete rezultirati ne samo dobrim biznis planom, već i dobrim biznisom koji neće ostati mrtvo slovo na papiru. Počnite od definisanja svog biznisa, nastavite analizom tržišta i konačno iznesite finansijska predviđanja na osnovu svih sakupljenih podataka, i uspeh je zagarantovan.

Najzad, imajte u vidu da je danas mnogo potencijalnih investitora zatrpano preopširnim biznis planovima koje dobijaju. Mnogo je važnije da ilustruje vašu zamisao, naglasi njen pun potencijal i načine na koje biste taj potencijal ostvarili, nego da bude opširan i dug.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi