Arhiva

Poslodavci mogu da se prijave za program „Moja prva plata” do 25. septembra!

YGiIR4PO

Program „Moja prva plata“ na Vajber zajednici , pruža mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod određenog poslodavca, kako bi stekli znanja, veštine i kompetencije za rad i na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, a prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora. Zahvaljujući ovoj inicijativi, poslodavci mogu brzo i sigurno doći do deficitarnih zanimanja različitih obrazovnih profila – inženjera, ekonomista, pravnika, tehničara, vozača, trgovaca, ugostitelja, zanatlija… Na ovaj način mogu da povećaju obim poslovanja, da investiraju u razvoj ljudskih resursa i uz manje troškove podmlade svoj kolektiv, unesu kreativnu i inovativnu snagu i energiju u postojeći tim.

Prva faza realizacije programa je namenjena isključivo poslodavcima, koji se do 25.09.2020. godine prijavljuju na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs , dok se u drugoj fazi nezaposlena lica, na istom sajtu, mogu prijaviti od 01.10.2020. do 15.10.2020. godine. 

Treća faza realizacije programa je izbor kandidata od strane poslodavaca u periodu od 16.10.2020. do 31.10.2020. godine, a konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima biće dostupne na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs počev od 01.11.2020. do 07.11.2020. godine. Četvrta faza realizacije programa je potpisivanje trojnog Ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa, u periodu od 08.11.2020. do 07.12.2020. godine.

Kako program funkcioniše? 

Program „Moja prva plataˮ se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa, a traje 9 meseci. Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje mesečno isplaćuje naknadu u iznosu od 20.000 dinara mladima sa srednjim stručnim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem. Takođe se uplaćuje i doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Planirano je da se u program uključi 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina starosti, koji su bez radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Na Vajber zajednici (Viber Community) „Moja prva plata”, koju je kreirala Privredna komora Srbije, biće dostupne sve relevantne informacije o programu, a svi zainteresovani, pre svega poslodavci i mladi sa završenom srednjom školom ili fakultetom, moći će da se informišu o aktuelnostima, uslovima konkursa, prijavi za program obuke i da dobiju ostale važne informacije.

Kako se poslodavci i mladi prijavljuju?

Prvo je potrebno je da se lice, koje je u APR-u ovlašćeno ispred poslodavca, registruje kao administrator kvalifikovanim elektronskim sertifikatom na Portalu eUprava, tj. najvišim nivoom pouzdanosti. Posle prvog korišćenja sistema, svaki sledeći put administratori mogu direktno da se prijave preko linka https://mojaprvaplata.gov.rs/ i kreiraju ostale Uređivače sadržaja kod poslodavca (Ovlašćena lica).Kada bude bilo omogućeno prijavljivanje za kandidate, oni će moći da se prijave bilo kojim nivoom pouzdanosti (korisničkim imenom i lozinkom, dvofaktorskom autentikacijom ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom). O samom načinu korišćenja portala „Moja prva plata“ možete se više informisati u Uputstvu. Ovaj program Vlade Srbije realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku PKS, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i e Upravu.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi