Arhiva

Procedura zapošljavanja stranih državljana

zZQzW7Zo

Ukoliko planirate da zaposlite stranog državljanina, morate se upoznati sa koracima koji su propisani Zakonom o zapošljavanju stranaca.

Kako bi stranac mogao da bude zaposlen u Srbiji, neophodno je da poseduje važeću radnu dozvolu. Postoji nekoliko tipova radnih dozvola koje strani državaljanin može dobiti, a u zavisnosti od vrste tražene dozvole podnose se odgovarajući zahtevi. Na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje možete pronaći spisak ovih zahteva

Osnovni preduslov za dobijanje radne dozvole jeste da stranac ima odobrenje privremenog boravka u Srbiji. Dakle, bitno je da zapamtite da su radna dozvola i odobrenje privremenog boravka dve različite stvari, ali su obe neophodne ukoliko želite da zaposlite stranca. Isto tako, radna dozvola se nikada ne izdaje na duži period od onoga na koji je odobren privremeni boravak.

Odmah pošto uđe u zemlju, stranac mora dobiti pečat granične policije, a zatim biti prijavljen na mestu u kome će stanovati, nakon čega se predaje dokumentacija za dobijanje privremenog boravka.

Vaša kompanija, ukoliko nameravate da ga zaposlite, podnosi zahtev za radnu dozvolu. U ovom slučaju se podnosi zahtev za odobrenje privremenog boravka radi zapošljavanja. Pored ovoga, moguće je da stranac bude poslat iz strane kompanije, kada zvanično tamo ostaje zaposlen, a samo se upućuje na rad u Srbiji, za šta se traži određeni tip radne dozvole. Konačno, moguće je da strani državljanin zatraži dozvolu radi samozapošljavanja, ukoliko želi da postane preduzetnik. 

Mi ćemo se fokusirati na prvi slučaj. Ako želite da zaposlite stranog državljanina, bitno je da na evidenciji NSZ ne postoji osoba koja poseduje potrebne kvalifikacije, jer u tom slučaju naš državljanin ima prednost pri zapošljavanju. Ukoliko takva osoba postoji i NSZ je predloži, nećete morati nužno da je zaposlite, ali ćete morati da pišete objašnjenje zašto ona ipak ne ispunjava vaše uslove.

Postoje dva tipa radnih dozvola koje stranac može dobiti. U pitanju su lična radna dozvola i radna dozvola. Lična radna dozvola izdaje se na zahtev stranca kome je odobreno stalno nastanjenje ili ima status izbeglice ili pripada posebnoj kategoriji stranaca. Ona je direktno vezana za lični status stranog državljanina.

Radna dozvola se izdaje za zapošljavanje i samozapošljavanje u slučajevima privremenog boravka. Troškove izdavanja snosi poslodavac. Ovaj tip dozvole tražite kada želite da zaposlite stranca u svojoj kompaniji. Važno je znati da stranac sa radnom dozvolom može obavljati isključivo one poslove za koje mu je ta dozvola izdata. U slučaju propusta ili nedoslednosti, Zakon, koji bi trebalo detaljno da izučite kako biste rešili potencijalne nedoumice, propisuje kazne za nesavesne poslodavce.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi