Arhiva

Prva polovina 2021. godine – zaključci i dalji koraci

71aAkILS

Ova godina je, baš kao i prethodna, u velikoj meri bila određena Kovid-19 pandemijom. Iako smo u 2021. ušli pripremljeniji, zahvaljujući vakcinama i iskustvu koje smo tokom prošle godine stekli, i dalje ne možemo potpuno da utičemo na tok pandemije i onoga što nas očekuje.

Izvesno je da su ove okolnosti i neophodnost socijalne distance dovele do ubrzane digitalne transformacije, jer nam je u vremenu krize upravo tehnologija pomogla da se snađemo i brzo adaptiramo.

Tehnologija je uticala na naš privatni, ali i poslovni život i malo je verovatno da će se njen uticaj smanjivati u budućnosti. I ove godine su s nama ostali rad na daljinu, cloud rešenja, obavezni onlajn sastanci, a veliki deo edukacija i programa koji mogu pomoći unapređenju poslovanja prebacio se u virtuelni svet kako bismo u realnosti ostali bezbedniji.Mašinsko učenje, obrada podataka i inovativna AI rešenja pomogli su nam da prođemo kroz prvu polovinu 2021. pametniji i sposobniji da primimo nove informacije i na osnovu njih kreiramo nove mogućnosti za sebe i svoje poslovanje.

Evolucija veštačke inteligencije

Ubrzana digitalna transformacija izazvana pandemijom dovela je do povećanog interesovanja za AI i korišćenje mašinskog učenja u različitim biznisima. Dalje unapređenje AI dovešće i do veće bezbednosti, ali i smanjenja broja mogućih grešaka i propusta, kao i stvaranja novih šansi za upotrebu veštačke inteligencije u poslovanju.

5G mreža

Zbog ogromnog rasta mobilnog saobraćaja razvoj telekomunikacija na svetskom nivou usmeren je ka narednoj generaciji mobilne mreže koja to može da podrži i donosi velike mogućnosti za rast privrede i unapređenje kvaliteta života i rada. O tome svedoči nova prognoza Gartner-a prema kojoj će prihod od prodaje infrastrukture za 5G mrežu ove godine porasti za 39%. 5G je tehnologija koja ima mnogo bolju spektralnu efikasnost i pruža 10 puta veći kapacitet od postojećeg.

Beskontaktno plaćanje i digitalne valute

Smanjenje nepotrebnih kontakata će se verovatno sačuvati kao dobra navika i nakon pandemije. Pretpostavka je da će se svet u sve većoj meri kretati ka digitalnim valutama koje će dodatno olakšati raspolaganje novcem.Šta možemo da zaključimo iz kretanja na berzi?

Spajanja i preuzimanja (M&A) su na globalnom nivou doživela svoj istorijski vrhunac u prvoj polovini 2021. godine i i dalje nastavljaju da rastu.

Zanimljivo je primetiti da je ukupan broj dogovora smanjen, ali je zabeležen porast dogovora koji vrede preko milijardu dolara, što je uticalo na ove rezultate. Na početku godine su najveći profit ostvarile kompanije koje su se bavile elektronskom trgovinom ili proizvodnjom električnih vozila, ali je interesovanje za njih opalo nakon prvih nekoliko meseci 2021.

Najveći skok u vrednosti su, očekivano, zabeležile transkacije vezane za tehnologiju koje su porasle za čak 161% u odnosu na period pre pandemije, a kao veliki igrači nametnuli su se i mediji i sektor zabave koji sada imaju još više prilika da ostvare kontakt sa svojom publikom kreiranjem zanimljivog sadržaja. Kako se očekuje da jesen i zima budu teži što se pandemije tiče, verovatno je da će njihov uticaj nastaviti da raste do kraja 2021.

Izvor: www.forbes.com ; www.ey.com

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi