Arhiva

Rad od kuće – niži troškovi, veća efikasnost

345L4hcF

Rad na daljinu ili rad od kuće jedan je od velikih, i dalje rastućih, trendova u poslovnom svetu. Ovaj koncept poslovanja odavno je stigao na globalno tržište, a od nedavno je postao popularan i na našim prostorima.

Zbog brojnih prednosti koje donosi, rad od kuće je u Srbiji pozitivno dočekan od strane zaposlenih, ali i mnogih poslodavaca, a mi vam prenosimo one najznačajnije.

Jedan od osnovnih benefita ovog načina angažovanja su višestruko niži troškovi – i za zaposlene i za poslodavce. Kao vlasnik biznisa, sa ovim modelom rada, nećete morati da ulažete u poslovni prostor i sredstva za rad. A ukoliko odlučite da iznajmljujete prostor za kancelariju, nećete morati da ga širite u slučaju da se broj radnika poveća. 

Ovaj način rada otvoriće vam nove prilike da angažujete najkvalitetniji kadar iz celog sveta. Lokacija više neće igrati presudnu ulogu pri donošenju odluka o zaposlenju. A, ako se odlučite za saradnju sa pojedincima iz različitih zemalja i sredina, „u paketu“ sa njima, dobićete i uvid u specifičnosti njihovog tržišta, što može biti izrazito korisno za poslovanje. 

Vaši zaposleni neće imati troškove prevoza i prehrane na poslu, a rad od kuće doneće im i značajne uštede vremena s obzirom na to da neće morati da putuju do posla i nazad. Radiće u poznatom okruženju i kućnom ambijentu, koji će im doneti preko potreban osećaj sigurnosti. Ako se dobro organizuju moći će sebi da kuvaju balansirane obroke, umesto nezdrave i brze hrane ka kojoj neretko posežu na poslu, što će ih učiniti zdravijima i srećnijima. Najvažnije od svega, ceniće svoj posao i vas, kao poslodavca koji nema potrebu da kontroliše baš svaki trenutak njihovog vremena.

Najzad, vaši zaposleni će biti efikasniji, jer svoje vreme neće morati da troše na spremanje za posao ili nepotrebna ćaskanja. Umesto toga, fokusiraće se na ono što je zaista bitno – radne zadatke koje će izvršavati tempom koji sami odrede i koji im najviše odgovara. Ponekada bespotrebne ili nedovoljno osmišljene sastanke, zameniće razmenom konkretnih informacija i dokumenata sa svojim saradnicima putem Skajpa ili sličnih platformi.

Dakle, jasno je da rad od kuće poslodavcima i zaposlenima donosi brojne prednosti. Međutim, pitanje je šta je potrebno da bi ovaj model poslovanja zaživeo. Odgovor je vrlo jednostavan – računar, dobra internet konekcija i želja za radom. 

Na lokalnom tržištu već danas se mogu pronaći gotovi paketi neophodnih programa i interneta za rad od kuće. Pripremljena rešenja koja u potpunosti mogu da zadovolje potrebe i naprednih korisnika. Danas suštinski, za prelazak na model rada od kuće dovoljna je samo čvrsta odluka.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi