Arhiva

Šta će biti novo normalno u biznisu?

05LkNV1c

Sve je stalo na neko vreme zbog koronavirusa. Najzad je došao tenutak da nastavimo dalje i zato je važno predvideti kako će izgledati svet nakon virusa i kako u njemu poslovati.

Pandemija je otpočela zdravstvenom krizom, ali je neminovno da će biti nastavljena na ekonomskom planu.

Tokom zdravstvene krize, promenilo se poimanje sigurnosti, a zahtev za brzo prilagođavanje novim uslovima stavljen je pred sve delatnosti. Nova stvarnost je već počela, a kako će izgledati novo normalno tek ćemo saznati. Pročitajte u nastavku najčešća predviđanja na ovu temu.

Osetili smo moć granica i sada je razumevanje lokacije i teritorije mnogo snažnije nego ranije. Zato je jedna od prvih ekonomskih preporuka – lokalno snabdevanje. Fokusiranje na domaću proizvodnju sigurno je jedan od osnova novog načina razmišljanja, u čemu će spremnost države da pomogne biti više nego značajna.

Upravo zbog snažnije svesti o granicama jedne teritorije, očekuje se da će se svet usporiti, a snaga globalizacije opasti. Manje dinamični procesi razmene i manje putovanja, neminovno će dovesti do smanjenja međunarodne trgovine.

Kada je reč o transformaciji preko noći, usled novonastalih okolnosti društvo je mnogo spremnije na onlajn kupovinu. Mnogi biznisi, čak i oni koji su konzervativnih stavova, odlučili su se za digitalizaciju tokom pandemije. To donosi i nov vid sigurnosti u poslovanju, pa će svet definitivno izgledati mnogo digitalnije nakon korone.

Govoreći o mikroplanu biznisa i poslovnoj svakodnevici, fleksibilnost je novo normalno u pogledu organizacije resursa. Period izolacije bio je svojevrstan test, koji je pokazao da kućni prostor može zameniti kancelariju. Rezultat tog testa će biti veća sloboda zaposlenog, odnosno rad od kuće, kao njegova uobičajena opcija. S druge strane, mnogi poslodavci su uvideli da je iznajmljivanje prostora trošak koji bi se trajno mogao eliminisati. Očekuje se da bi to moglo prouzrokovati izazove na tržištu nekretnina, pošto će se potreba poslovnim prostorom značajno smanjiti.

Nakon predviđanja povodom novih tendencija u biznisu, možemo zaključiti da će se uspostaviti ravnoteža između insistiranja na lokalnim potencijalima i digitalizacije, koja će imati važnu ulogu u širenju ciljeva biznisa. Da li su ova predviđanja tačna saznaćemo vrlo brzo.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi