Arhiva

Šta je VPN i zašto treba da ga imate?

EBirukA4

Sve uspešne kompanije treba da omoguće i obezbede siguran način komunikacije i razmene informacija kako bi se svakodnevne poslovne aktivnosti lakše odvijale. Pouzdana povezanost svih lokacija u jedinstvenu privatnu mrežu tu igra veliku ulogu jer pruža jednostavnu komunikaciju i smenjenje troškova.

Zašto je VPN jedinstvena mreža?

VPN predstavlja privatnu mrežu za svakog pojedinačnog korisnika. VPN usluga omogućava zaštitu podataka unutar mreže i bezbednu razmenu informacija. Primer je razmena podataka između mobilnih telefona i laptopova zaposlenih, koji mogu da budu bilo gde, iz servera u središtu kompanije. Pristup serveru je moguć samo sa uređaja kojima je dodeljen pristup u okviru VPN mreže.

Bezbedno pregledanje je glavna upotreba potrošačkih virtuelnih privatnih mreža, ali VPN možete da koristite i kao vlasnik malog preduzeća za pružanje daljinskog pristupa vašoj poslovnoj mreži, a pritom, možete VPN da postavite i kod kuće i na taj način omogućite sebi pristup računarima i datotekama u vašoj lokalnoj mreži sa udaljene lokacije. 

VPN može da uradi mnogo stvari zato što menja vašu IP adresu. Svaki računar ima jedinstvenu IP adresu kada je povezan na internet, što omogućava drugim računarima da vide gde se u svetu nalazite. Pomoću VPN-a povezujete se sa drugim serverom pre nego što odete na internet i na taj način govorite drugim računarima da ste na drugoj lokaciji. 

Komunikacija kao inspiracija

Život u eri komunikacija nameće potrebu za predstavljanjem novih tehnologija. Privatna mreža sa te strane dosta olakšava život i manjim i većim kompanijama. Povećani broj govornih kanala, uspešne konekcije klijenata i zaposlenih, integracija svih mobilnih i fiksnih linija samo su neke od prednosti koje ovakav pristup radu čine inovativnijim i zanimljivijim. Velike količine informacija kojima u svakom trenutku raspolažemo biće bezbedne i uvek dostupne onome ko ima pristup privatnoj mreži unutar kompanije ili na bilo kom drugom mestu da se nalazi. 

Kao što možete da vidite, VPN vam pruža širok spektar mogućnosti čuvanja i prenošenja podataka, uvezivanje udaljenih lokacija i siguran način komunikacije putem interneta. Privatna mreža vam pruža i tu mogućnost da izaberete usluge koje možete da zabranite, kao na primer, roaming, međunarodni pozivi, SMS poruke ili pozivi van VPN-a. Benefiti korišćenja ove vrste mreže su veliki i mogu vam umnogome pomoći da ostvarite svoje zamisli.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi