Arhiva

Šta znači biti dobar mentor?

DPqCzETV

U članku koji je pre nekoliko meseci objavio Forbes, ističe se ono što uglavnom znamo kada je reč o preuzimanju mentorske uloge – najvažnije je da razmislimo da li imamo vremena da se posvetimo svom kandidatu.

Poziciju mentora ne treba shvatati olako, jer je glavni cilj da nekome pomognemo da napreduje i ponudimo mu ključne savete koji će omogućiti da se profesionalno razvija. 

1. Komunikacija je osnova razumevanja

Prvo što treba da imamo u vidu jeste uspostavljanje uspešne komunikacije, uz jasno definisana pravila koja će omogućiti da se smanje nesporazumi. 

Ljudi na različite načine saopštavaju svoje misli i emocije, zbog čega često može doći do nerazumevanja. Ono što nama deluje jednoznačno i direktno, za nekog drugog može da bude zbunjujuća poruka kojoj ne zna kako da pristupi. Stoga je važno da komunikacija bude jasna i otvorena, kao i da zamolite kandidata da ponovi svoje zaduženje ili objasni kako je razumeo zadatak pre nego što počne da radi, kako biste bili sigurni da posle instrukcija nije ostao zbunjen. 

Vremenom ćete bolje razumeti nečiji način komuniciranja i lakše ispratiti komentare ili reakcije koji ukazuju na to da je poruka ostala neshvaćena, pa ćete, u skladu s tim, moći brže da reagujete, ali je na početku neophodno da otvoreno pitate i proverite stanje.

2. Pokažite da ste otvoreni za saradnju

Ukoliko ste mentor, nije cilj da izdajete naređenja i očekujete da ih neko izvrši onako kako biste ih vi sami izvršili. Dobar mentor je u stanju da neguje različite pristupe i da svog kandidata usmerava tako da postane najbolja verzija sebe, a ne kopija mentora. Sujeta i preosetljivost su najveći neprijatelji uspešne saradnje jer često oni koji imaju iskustva zaboravljaju da od svakoga mogu nešto da nauče. 

Dobar mentor je svestan da će mu mentorski rad pomoći da dobije saradnika koji će lako moći da uoči ono što je njemu promaklo ili da ponudi drugu perspektivu, a možda i bolje rešenje od onog koje je mentor predvideo. Glavna lepota mentorskog rada i jeste u tome da posmatrate nekoga kome ste pomogli – kako vas prevazilazi. 

3. Ne zaboravite da ste nekada i sami bili u poziciji kandidata

Važno je da se prisetite šta vam je smetalo kod vašeg mentora i da ne ponavljate greške. Takođe je važno da se fokusirate na ono što je bilo dobro i što biste voleli da dopunite u sopstvenom mentorskom radu. Nemojte gubiti iz vida da se ovakav tip rada posvećeno planira. 

Nije bitno samo da imate volje i vremena već i da budete pripremljeni da odgovarate na pitanja i podstičete radoznalost svog štićenika. Improvizacija je povremeno neophodna, ali je najvažnije da obuku do detalja isplanirate i da onome kome ste mentor ne ostavljate posao koji sami ne želite da obavljate, već da ga zaista obučite i pripremite za uspeh u vašoj stručnoj oblasti.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi