Arhiva

Tipovi preduzetnika – u koju grupu vi spadate?

KRHUEE3P

Kada govorimo o različitim tipovima preduzetnika, najčešće posmatramo način na koji razvijaju svoj biznis i doprinose ekonomiji i industriji. Iako znamo da ih sve povezuju hrabrost, samopouzdanje i umešnosti da svoje poslovne ideje pretvore u konkretne rezultate, ali retko govorimo o tome koji tipovi preduzetnika postoje.

Inovatori

Ovaj tip preduzetnika uvek ima nove, kreativne ideje kako da razvije svoje poslovanje. Još važnije, zna kako da zamisao sprovede u delo. Inovatori dosta utiču na druge ljude i na njihov način razmišljanja. U stanju su da pored svoje ciljne grupe dopru i do novih potrošača. Njihova strategija se ogleda u tome da stvaraju sopstvena pravila, nemaju veliku konkurenciju i na kraju dana pokupe sve zasluge (ali i pokude). Ipak, inovativne i neobične ideje koštaju, a često su praćene nepoverenjem saradnika. Inovatori imaju viziju i poseduju posvećenost i strpljenje. 

Imitatori

Postoje i oni koji svoj biznis grade kopirajući druge iz branše. Oni stalno prate konkurenciju i trude se da poboljšaju svoje proizvode. Iako njihove ideje često nailaze na kritiku, jer ih često upoređuju sa sličnim i već postojećim rešenjima, prednost imitatora se ogleda u tome što imaju prostora da nadograde tuđe ideje i da ih unaprede. Njihova poslovna ideja nije originalna, ali je proverena. Imitatori igraju na sigurno i doživljavaju manje stresa. 

Istraživači

Dosta razmišljaju i sakupljaju sve bitne informacije pre donošenja konačne odluke. Svaku novu ideju dodatno analiziraju, jer ne žele da dovedu sebe u situaciju da dožive neuspeh. Istraživači se ne oslanjaju na svoj instinkt, već na proverene podatke. Plaše se grešaka i rizika, zbog čega ponekad usporavaju procese, ali njihovi planovi su detaljni i maksimalno lišeni rizika. 

Kupci

Ovi preduzetnici imaju kapital i ne plaše se ulaganja. Obično će naći sposobnu osobu koja će voditi i kontrolisati kompaniju. Nisu opterećeni inovacijama, a rizik je takođe smanjen ukoliko kupuju gotov proizvod koji ima svoje tržište. 

Radoholičari

Pojedini preduzetnici smatraju da se samo trud i rad isplate. Radoholičari ne odustaju lako od cilja, a svako razočaranje ih dodatno motiviše da nastave da pokušavaju. Rade više od drugih pa se nekad desi da opterete ostale zaposlene, a sebe dovedu do premora. I pored toga, ostaju spremni na sve kako bi ostvarili ono što su zamislili.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi