Arhiva

Top 5 biznis knjiga koje svaki preduzetnik mora pročitati ove zime

ocAANSZo

Preduzetništvo se u najužem smislu može definisati kao proces pokretanja i vođenja biznisa međutim, da bi se u potpunosti razumeo ovaj fenomen potrebno je fokusirati se na ljude u čijoj se psihologiji nalazi izvor samog preduzetništva.

Pojam “preduzetnik” se ne vezuje za konkretnu profesiju već se može reći da označava čoveka sa potrebom da menja i unapređuje svet oko sebe, rešava probleme i zadovoljava potrebe tržišta. Iz ove perspektive može se zaključiti da je preduzetnicima pored vizionarstva, istrajnosti i organizacionih sposobnosti potrebno i znanje koje pored stručne ekonomske literature mogu pronaći i u knjigama u kojima su sadržani iskustva i saveti nekih od najuspešnijih preduzetnika u istoriji.U nastavku smo za vas pripremili pet knjiga koje svaki preduzetnik mora pročitati ove zime.

1. Veliki saveti za mali biznis (Frederik Džejkob) – autor ističe marketing kao najbitniji faktor opstanka i uspeha malih biznisa i objašnjava kako primeniti određene marketinške tehnike u različitim tržišnim okolnostima.

2. Vodič kroz digitalnu transformaciju (Dejvid L. Rodžers) – priručnik za primenu digitalnih alata u poslovanju malih i srednjih preduzeća napisan od strane jednog od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti digitalnih poslovnih strategija.

3. Kako da napravite biznis plan (Linda A. Sir) – knjiga u kojoj su detaljno razrađeni svi najvažniji elementi izrade biznis plana, od definisanja ciljnog tržišta do identifikovanja konkurencije i procene rizika.

4. Kaizen: Ključ japanskog poslovnog uspeha (Masaki Imai) – objašnjenje čuvene japanske menadžment filozofije zaslužne za uspeh velikog broja vodećih kompanija a primenljive u bilo kojoj organizaciji bez obzira na veličinu i delatnost.

5. Startup način (Erik Ris) – autor, na osnovu dugogodišnjeg iskustva saradnje sa gigantima poput Amazona-a i AirBnB-a, definiše sistem preduzentičkog upravljanja namenjen svim kompanijama u cilju postizanja dugoročnog rasta i maksimizacije profita.

https://nasamreza.rs/app/uploads/2020/10/wH0fIDFB.png
https://nasamreza.rs/app/uploads/2023/04/4gUMq4dj.png

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi