Arhiva

Top destinacije za digitalne nomade u 2019.

AnOTAhzg

Svet je pun odličnih destinacija koje su pravi raj za digitalne nomade! Pa tako, iz godine u godinu, nove destinacije postaju centar dešavanja i biznisa, dok druge nestaju sa radara. Ako ste i vi jedan od srećnika kojima je ceo svet kancelarija, predlažemo vam da pogledate koji su se gradovi ove godine našli na listi najboljih destinacija za digitalne nomade:

Angeles, Filipini

Lociran 70km od prestonice Filipina, Manile, ovaj grad je spoj svega što jednom digitalnom nomadu treba, dobra internet konekcija, veliki broj kafića iz kojih možete da radite, mir, ali i sigurnost života. Tu je i veliki broj outdoor aktivnosti, od klasičnih turističkih tura, do planinarenja. Noćni život Angelesa je veoma aktivan, uz veliki broj barova i restorana koji rade do kasno u noć. Ipak, ono što izdvajamo kao njegovu veliku prednost su niske cene! Vrlo lako ćete pronaći odličan stan po ceni od samo 150 dolara, gradski prevoz, koji je odlično organizovan, je veoma pristupačan, a cene u restoranima su zaista za svaki džep. Pored toga, ovaj grad je odlično povezan i sa Hong Kongom i Singapurom, što vam daje odličnu priliku da putujete i bolje upoznate ovaj deo Azije. 

Bocas del Toro, Panama

Grad Bocas del Toro, ili samo Bocas, nalazi se na ostrvu Isla Colon i prestonica je istoimenog arhipelaga. Ovaj grad je pravi tropski raj i ostvarenje snova za sve one koji preferiraju da celu godinu provedu u majici na kratke rukave i papučama, vole vodene sportove, ronjenje, surfovanje… WiFi je zadovoljavajućeg kvaliteta, dostupan je na većini mesta, ali ukoliko vaš biznis zahteva super brzu konekciju, imaćete problema. Poslednjih godina veliki broj expata iz Ujedinjenih Država, doprineo je da cene u ovom gradu porastu, ali i pored toga, ako ste na ograničenom budžetu moći ćete da živite normalno uz malo snalažljivosti. Raspitajte se kod lokalaca u vezi cena, jer ćete u suprotnom platiti cenu za “gringose”. 

Buenos Aires, Argentina

Užurbana prestonica i pravi kosmopolitski grad, Buenos Aires je poslednjih godina postao jedan od omiljenih gradova digitalnih nomada. Jedan od glavnih razloga je devalvacija valute, zbog čega je život za frilensere koji najčešće zarađuju u dolarima ili evrima, postao više nego idealan. Pa tako potpuno opremljen stan na dobroj lokaciji možete pronaći po ceni od 700 dolara. Veliki broj co-working prostora, pouzdan internet, kao i velika zajednica frilensera, koji se regularno okupljaju i organizuju događaje, samo doprinose čarima Buenos Airesa. 

Canggu, Bali

Kada kažemo Bali, prvo što pomislimo su duge peščane plaže i savršena klima, pa nije ni čudo da se ovo egzotično ostrvo našlo i na listi najboljih destinacija za digitalne nomade. A grad Canggu je spoj svega što jednom digitalcu treba. Ogroman broj kafića, restorana i co-working prostora, zabavan noćni život i zajednica digitalnih nomada koja cveta, čine ovu detinaciju idealnom bazom za narednih par meseci ili godina. Kada govorimo o cenama života u ovom gradu, one su veoma pristupačne i nalaženje odličnog smeštaja vam neće biti problem, posebno ako se učlanite u neku od Facebook grupa koje okupljaju lokalnu zajednicu. Istovremeno, pozicija ovog grada omogućava vam da lako upoznate ostatak Balija. 

Chang Mai, Tajland

Ovaj simpatični grad koji se nalazi na severu Tajlanda je takođe jedna od egzotičnih destinacija koja je poslednjih godina postala dom veoma razvijene zajednice digitalnih nomada. Uz odličnu ponudu kafića i co-working prostora, ovaj grad-hub nudi i odlične prilike za networking, a veliki broj grupa na društvenim mrežama koje su posvećen životu u Chang Mai-u su dodatni izvor podrške i nude rešenje za sve nedoumice koje vas muče u vezi života u ovom gradu. Jedna od glavnih razloga za njegovu atraktivnost su i više nego pristupačne cene, gde ćete stan moći da iznajmite za samo 100 dolara! Takođe, cene hrane su takve da apsolutne nema potrebe da kuvate i moći ćete sebi da priuštite da svaki dan jedete u restoranu bez problema. Osnovno sredstvo transporta u ovom gradu je motor, koji ćete moći da iznajmite za 60 dolara i to na mesec dana!

Ovo je naša lista destinacija za 2019. godinu za sve digitalce u potrazi za novim domom, a na vama je samo da kupite avionsku kartu i spakujete svoj lap top!

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi