Arhiva

U martu nova pomoć za preduzetnike – svakome po 48.000 dinara

ghDkqMgo

Preduzetnici i vlasnici malih i srednjih preduzeća već u martu dobiće na račun prvi deo sredstava iz novog paketa ekonomskih mera vrednog 2,5 milijarde evra.

Oni će novac dobijati i u aprilu i u maju, a primiće ukupno po 48.000 dinara. Država će im za svakog radnika isplatiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade koja iznosi oko 32.000 dinara mesečno. Kao i kod prethodnog paketa mera, pravo na minimalac imaće prijavljeni radnici.

Kada je reč o velikim preduzećima, još ne postoji odluka o tome hoće li i njih država pomagati. Rade se analize, a dosadašnje su pokazale da je kod velikih preduzeća 25 njih imalo pad veći od 70 odsto, dok je kod malih preduzeća više od 10.000 zabeležilo takav pad.

Ranije je najavljena i takozvana sektorska podrška za delatnosti koje su najpogođenije pandemijom koronavirusa, pa će tako prevoznici dobiti 600 evra po autobusu u narednih šest meseci. To je podrška za sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica, koji su najugroženiji i cilj je da se oni sačuvaju.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi