Arhiva

Uvod u Agile metodologiju

BgoYNSDp

Agile je skup vrednosti i principa osmišljenih za potrebe projekata vezanih za razvoj softvera. Ovaj pristup daje osnovu za donošenje optimalnih odluka u promenljivim uslovima pri izradi složenih proizvoda a pored IT sektora sve je veća primena istog u marketingu, finansijama i organizaciji događaja

Veća agilnost u određenoj organizaciji postiže se podsticanjem timskog rada i kvalitetnijom saradnjom sa klijentima i posledično dovodi do bržeg prilagođavanja promenama, bolje komunikacije i većeg zadovoljstva klijenata završnim proizvodom. 

Postoji veliki broj agilnih metodologija (Scrum, Kanban, Extreme Programming) koje zadovoljavaju vrednosti i principe agile koncepta a kompanije se za određeni metod odlučuju na osnovu karakteristika svojih proizvoda i senzibiliteta timova. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da se fokus stavlja na ljude kojima se daje prostor za samoorganizovanje, eksperimentisanje i greške kako bi se podstakla inovativnost, motivisanost i izgradili harmonični odnosi unutar timova. Agilnost beleži progresivan rast popularnosti u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući izuzetnim rezultatima koje postižu referentne softverske kompanije a osnovne vrednosti ovog pristupa možete pogledati na infografiku koji smo u nastavku pripremili za vas.

https://nasamreza.rs/app/uploads/2020/10/ZcMgy76Q.jpg
https://nasamreza.rs/app/uploads/2023/04/lhKNDI14.jpg

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi