Arhiva

Zanimanja budućnosti

2hRFr6pU

Tehnološki napredak menja raspodelu poslova između mašine, algoritama i čoveka.

Ove transformacije, ukoliko na dobar način budu iskorišćene, mogu da dovedu do potpuno novog doba kad je u pitanju rad – i sve to uz povećan kvalitet života. Ukoliko, pak, ove transformacije ne budu iskorišćene kako treba, mogu dovesti do veće polarizacije i povećane nejednakosti. S obzirom na to da se trenutno razvija četvrta industrijska revolucija, kompanije traže načine da primene nove tehnologije u cilju povećanja efikasnosti i produkcije a sve to uz smanjenje troškova.

Za period 2018. – 2022. Svetski ekonomski forum izdvaja četiri tehnološka otkrića kao glavne pokretače gorenavedenih promena: sveopšti pristup brzom internetu na telefonu, veštačku inteligenciju, sve veće usvajanje analitike podataka i tehnologiju cloud-a. 

Ovo istraživanje kao zanimanja koja su u usponu u datom periodu navodi analitičare i naučnike analize podataka, programere softvera i aplikacija, ecommerce i specijaliste za društvene mreže. 

Očekuje se i značajnija potreba za ljude čije uloge uključuju rad s ljudima, kao što su: korisnička podrška, prodavci, marketari, treneri, menadžeri. 

U zoni relativno novih zanimanja, očekuje se sve veća potreba za AI i Machine Learning profesionalcima, specijalistima za obradu velikih i kompleksnih podataka (Big Data), eksperti za automatizaciju procesa, inženjeri robotike, kao i specijalisti za Blokchain tehnologiju.

U Istočnoj Evropi, istraživanje Svetskog Ekonomskog Foruma za zanimanja budućnosti izdvaja (prema potražnji): 

 • Programere za softvere i aplikacije 
 • Analitičare
 • Upravne direktore i rukovoditelje
 • Prodajne i marketinške profesionalce
 • Analitičare podataka i naučnike analize podataka
 • Generalne i operativne menadžere
 • Predstavnike prodaje, veleprodaje i proizvodnje tehničkih i naučnih proizvoda
 • Specijaliste za ljudske resurse
 • Finansijske analitičare
 • Radnike montaže i fabrika
 • Analitičare informacione sigurnosti

„Izveštaj o budućnosti poslova 2018.“ Svetskog ekonomskog foruma pokazuje pozitivne izglede za radna mesta. Istraživanje pretpostavlja pad od 980.000 radnih mesta ali i povećanje od 1,74 miliona radnih mesta do 2022. I dok tehnologija pokreće rast poslovanja, to ne znači da će mašine da zamene ljude. Uz četvrtu industrijsku revoluciju (razvoj robotike, veštačke inteligencije, nanotehnologije, kvantnog računanja, biotehnologije, interneta, 3D štampanja i autonomnih vozila), postoje određene veštine koje će postati veoma vredne i uloge koje će se istaći u narednom periodu.

Izvor

Par ideja za biznise za koje vam je potreban samo računar link

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi