Arhiva

Zašto je važno da ne žurite s povratkom u kancelarije u 2021?

pdWMa61n

Kako je pandemija koronavirusa još u toku, važno je da prilagodimo svoje ponašanje aktuelnoj situaciji. Ovo važi i za organizovanje poslovanja, jer sami poslodavci snose veliku odgovornost za zdravlje i sigurnost svojih radnika.

Početak pandemije doveo je do toga da savesni poslodavci, koji su u mogućnosti da svoj radni proces prilagode, prebace radnike iz poznatog kancelarijskog prostora u bezbedni prostor njihovih domova. Ovako je smanjena gužva na samom radnom mestu, ali i nepotrebno izlaganje radnika riziku na putu do posla i nazad. Početak vakcinacije probudio je nadu da ćemo uskoro moći da svoj život vratimo u normalu, ali je izrazito značajno biti oprezan i ne zaletati se s vraćanjem ranijim navikama, koje uključuju i povratak u poslovni prostor. 

Bezbednost na poslu – vakcinacije

U članku koji je objavio „The New York Times“ navodi se da je, pored masovne vakcinacije i povratka dece u škole, neophodno da se zaposleni osete dovoljno bezbedno u radnom prostoru u koji treba da se vrate.

Dosadašnja ispitivanja pokazuju efikasnost odobrenih vakcina, ali još nemamo podatke o tome da li one sprečavaju i zaražavanje ili samo razvijanje ozbiljnije kliničke slike. Pored toga, moguće je da vakcinisane osobe i dalje mogu da prenose virus, što dovodi do ugrožavanja onih koji još uvek nisu primili vakcinu. Takođe, o kolektivnom imunitetu ne može biti reči dok se ne sprovede masovna vakcinacija. Ovo su razlozi zbog kojih je bitno da strpljivo sačekate pre nego što zaposlene vratite na posao. Nikome nije u interesu da ishitrenim reagovanjem poništi rezultate celogodišnjeg truda.

Sama vakcinacija ne isključuje oprez

Još jedna od zabluda koje su prilično rasprostranjene jeste ona da ste odmah nakon vakcine bezbedni, dok je pokazano da je za neke od kod nas dostupnih vakcina potrebno i preko mesec dana nakon druge doze kako bi ostvarile željeni efekat. Oprez i pridržavanje mera se pritom često smanjuju već nakon prve doze, jer ljudi izgube iz vida neophodnost čekanja, te je važno da ih kao poslodavac ne dovodite u situaciju gde ćete dalje podsticati nebezbedno ponašanje i potencijalno ugroziti i sebe i druge. 

Tokom prošle godine utvrdili smo da je manji broj slučajeva zaraze zabeležen tokom letnjih meseci, međutim ovo je uzrokovano time što se virus manje prenosi na otvorenom prostoru. Prema tome, ukoliko zaposlene u tom periodu vratite u kancelarije, treba da imate u vidu da samo godišnje doba ne garantuje njihovu bezbednost. Ključne su dobra provetrenost, higijena prostora, kao i održavanje fizičke distance, pa je bitno da ne inicirate povratak ukoliko ne možete da obezbedite ove uslove. 

Uvažite mišljenje zaposlenih

Još jedan problem na koji pomenuti Times-ov članak ukazuje jeste činjenica da neka istraživanja pokazuju da veliki broj zaposlenih želi da nastavi rad na daljinu, a da se u kancelariji pojavljuju samo dvaput nedeljeno, dok je vizija većine poslodavaca suprotna. Ovo će biti prostor za pregovore, posebno u slučajevima gde se rad od kuće pokazao efikasan.

Tokom cele protekle godine, dobri poslodavci su uspevali da pokažu svoj osećaj odgovornosti prema celom društvu, počevši od svojih zaposlenih. Važno je da sada istraju u svojoj posvećenosti kako bi, kada to bude bezbedno nakon okončanja pandemije, zaposlene s kojima se tako dogovore dočekali raširenih ruku u sigurnom prostoru.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Tekstovi nastali u periodu od 2019. do 2023. godine na prvoj verziji portala sačuvani su u okviru arhive.

Više o Arhivi