Zanimljivosti

Jednostavni saveti iz 70 godina iskustva Vorena Bafeta

voren bafet

Voren Bafet je jedan od najuspešnijih investitora u istoriji, sa neto vrednošću od preko 100 milijardi dolara. Poznat kao „Prorok iz Omahe“, Bafet je decenijama gradio svoje bogatstvo kroz pametna ulaganja i disciplinovan pristup poslovanju. Ali, šta mi, obični ljudi, možemo naučiti od legendarnog investitora?

Investirajte u ono što razumete

Voren je veliki pobornik ulaganja u ono što razumete i znate. On savetuje investitore da se fokusiraju na preduzeća koja razumeju i mogu proceniti na osnovu sopstvene stručnosti. Ovaj pristup omogućava investitorima da donose bolje informisane odluke i izbegavaju investicije koje mogu biti previše složene ili izvan njihove zone komfora.

Razmišljajte dugoročno i budite strpljivi

Bafet je, takođe, poznat po svojoj dugoročnoj perspektivi. On veruje da je ulaganje maraton, a ne sprint, i da je ključ uspeha fokusiranje na dugoročnu vrednost kompanije, a ne na kratkoročne fluktuacije tržišta. Ovaj pristup mu je dobro služio tokom godina, jer su se mnoge njegove investicije isplatile na duge staze, iako su kratkoročno delovale kao promašaji.

Izbegavajte dugove

Već dugo je zagovornik izbegavanja dugova. On smatra da investitori treba da se zadužuju samo ako imaju jasan plan kako će ga otplatiti. Izbegavajući dug, investitori mogu da smanje svoj finansijski rizik i oslobode kapital za investiranje u profitabilnije prilike. Samo je jednom pozajmio veću svotu novca, i iako je to bilo uspešno, kaže da se, kaje jer je ta vrsta rizika i pritiska nepotrebna. Kada je novac za štednju u pitanju, smatra da je to stvar odluke i plana – “Ne štedite ono što ostane nakon trošenja, već potrošite ono što ostane nakon štednje.”

Ne bacajte novac na nepotrebne stvari

Bafeta ne zanima dizajnirana odeća ili najnoviji model iPhone-a ili automobila. Jednom je rekao: „Ja sam tip koji je dugo koristio telefon na preklop, jer je to jedini telefon koji sam znao da koristim.“ On ne vidi smisao da troši više novca na proizvod samo zato što ima poznatu marku ili da kupuje proizvode koji mu nisu neophodni. Rekao je i: “Ako kupujete stvari koje vam ne trebaju, uskoro ćete prodavati stvari koje vam trebaju”.

Preterana diversifikacija nije poželjna

U svom pismu akcionarima Berkšir Hetaveja iz 1993. godine, Bafet je napisao: „Ako ste investitor koji zna nešto i u stanju ste da razumete poslovnu ekonomiju i da pronađete pet do deset kompanija sa razumnim cenama koje poseduju važne dugoročne konkurentske prednosti, konvencionalna diverzifikacija nema smisla za tebe. Samo šteti vašim rezultatima i povećava rizik. Ne mogu da razumem zašto investitor bira da uloži novac u posao koji mu je 20. na listi favorita, a ne da jednostavno dodatno uloži taj novac u svoje prve izbore.“

Prema rečima filozofa i matematičara Frenka Remzija – „Bolje je koncentrisati se na nekoliko akcija nego pokušavati da budete pametni.“

Budite obrazovani i informisani

Čitanje knjiga i stručne literature pasija je kojoj je veran već više od pola veka. Takođe, veruje da je informisanje kroz vesti, izveštanje i redovno istraživanje veoma važno. Jednom je rekao: „Što više naučiš, više zarađuješ.“ Ulaganje može biti složeno, a što više znanja imate, to će vaše odluke o ulaganju, ali i drugim stvarima, biti bolje. Takođe, često kaže da ne veruje ekonomistima, posebno onima koji javno istupaju, jer često svoje predikcije baziraju na onome što će najviše odjeknuti u javnosti, jer znaju da javnost brzo zaboravlja, a da investiranje nije igra na kratke staze.

Ovi saveti odlični su za investitore koji investiranje vide kao dugoročnu životnu odluku, ali većina saveta je primenjiva i u drugim aspektima života.

Za kraj, imajte u vidu i to da je Bafet velikodušni filantrop, koji se obavezao da će dati 99% svog bogatstva u dobrotvorne svrhe pre svoje smrti. Veruje u korišćenje bogatstva za pozitivan uticaj na svet i aktivno podržava ciljeve i incijative za koje veruje da doprinose tome. Možda ne možemo doprinesemo na isti način kao on, ali sigurno možemo nešto da učinimo u okvirima svojih kapaciteta.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Urednički tim Naše mreže je dinamična i iskusna grupa autora koji su posvećeni pružanju pronicljivih analiza, vesti iz industrije i detaljnih profila uspešnih preduzetnika.

Više o redakciji