Poslovne vesti

Referentna kamatna stopa povećana ponovo od strane NBS

Narodna banka Srbije je na današnjoj sednici povećala referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 6%, dok je stopa na depozitne olakšice povećana na 4,75%, a stopa na kreditne olakšice na 7,25%.

Ova odluka je doneta kako bi se sprečio rast inflacionih očekivanja i osiguralo da se inflacija vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije. Povećanje referentne kamatne stope je efikasan način transmisije monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje. Održavanje relativne stabilnosti kursa dinara prema evru doprinosi ograničavanju efekata rasta uvoznih cena na domaće cene i ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti.

NBS je takođe ocenila da dalji pad cena u energetici i rešavanje zastoja u globalnim lancima snabdevanja i smanjenje troškova kontejnerskog transporta doprinose slabljenju troškovnih pritisaka na globalnom nivou i trebalo bi da utiču na usporavanje domaće inflacije u narednom periodu.

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Urednički tim Naše mreže je dinamična i iskusna grupa autora koji su posvećeni pružanju pronicljivih analiza, vesti iz industrije i detaljnih profila uspešnih preduzetnika.

Više o redakciji