Midjourney: Otključavanje vašeg pomoćnika u poslovanju

midjourney

U dinamičnom svetu marketinga vizuelni sadržaj je od najveće važnosti. Prava slika može učiniti da se vaše poslovanje istakne u pretrpanom tržištu, ali troškovi dizajnerskih radova i stock fotografija mogu brzo isprazniti vaš budžet. Tu na scenu stupa Midjourney, generator slika na AI pogon, koji nudi spas preduzećima koja žele da proizvedu visokokvalitetne vizuale ne trošeći previše resursa. Ovaj revolucionarni alat omogućava kompanijama da otpuste kočnice svoje kreativnosti, pružajući skalabilno rešenje za zadovoljavanje njihovih potreba za vizuelnim sadržajem.

Midjourney nije jedini generator slika, ali u ovom tekstu ćemo predstaviti na koji način vam može pomoći u poslovanju. Ovaj AI alat može pomoći u različitim aspektima u kojima je vizuelno u centru pažnje: stock fotografije, ilustracije, slike za postove na društvenim medijima, infografike, dizajn veb-stranice, logotipi i slično.

Prije nego se pozabavimo mogućnostima, odmah da napomenemo nekoliko stvari koje morate imati na umu ako koristite Midjourney za povećanje poslovnih rezultata:

 • Midjourney nije besplatan, plaća se od 10 do 60 dolara mjesečno (plaćamo tzv. „fast minute“, a kada ih potrošimo, brzina generisanja se usporava u „relax“ modu);
 • Midjourney funkcioniše isključivo na engleskom jeziku, ne daje dobre rezultate na drugim jezicima (po tom parametru DALL-E je pristupačniji korisnicima, ali ne treba odustati – koristite AI alate za prevođenje);
 • Midjourney zahteva tehnička znanja poput komandi i strukture promptova (bez poznavanja tehničkih komandi se značajno smanjuje potencijal).

Unapređenje vašeg poslovanja uz Midjourney

Smanjenje budžetskih izdataka

Prošli su dani kada su budžetska ograničenja umanjivala vaš vizuelni potencijal. Midjourney demokratizuje proces stvaranja zadivljujućih vizuala, omogućavajući preduzećima da beskrajno eksperimentišu, brzo testiraju ideje i istražuju različite pravce dizajna bez straha od eskalacije troškova. Ova dostupnost osigurava da preduzeća svih veličina mogu proizvoditi sadržaj premijum kvaliteta, izjednačavajući jaz u konkurentnom digitalnom pejzažu.

To naravno ne znači da Midjourney anulira sve troškove. Ne, nego da je moguće uz značajno manje sredstava dobiti konkretne vizuelne proizvode. U paketu od 10 dolara se može kreirati 400 slika različitih formata. Preduzetnici trebaju razmisliti o mogućnostima koje mogu „preseliti“ na Midjourney. Evo, sad mi pade na pamet: ako iskoristimo bukvalan prevod platforme, dobijemo „pola puta“. Iz preduzetničke perspektive, kao ona pjesma Nede Ukraden „da se nađemo na POLA PUTA“: niti će Midjourney zamijeniti grafičke dizajnere, niti će preduzetnici anulirati sve troškove multimedijalne produkcije.

Kreiranje prilagođenog sadržaja

Midjourney se ističe u generisanju marketinškog sadržaja koji rezonuje sa vašom ciljnom publikom. Bilo da se radi o grafikama za društvene mreže, promotivnim banerima ili tematskim ilustracijama, AI stvara vizuale koji direktno komuniciraju sa vašim kupcima. Ovaj personalizovani pristup osigurava da vaši marketinški napori pogode cilj, poboljšavajući angažovanje i povećavajući prepoznatljivost brenda.

Iako se u ovom tekstu ne bavimo specifičnostima, treba spomenuti da Midjourney nije samo „igralište“ za ideje, nego može kreirati prilagođene sadržaje prema našim potrebama. I ne samo to, uz pomoć opcija kao što su „inpaint modification“ ili „zoom-out“, možemo vršiti izmjene koje su u skladu sa našim vizuelnim identitetom.

Uzmimo primer ecommerce sajtova ili blogova. Više nema potrebe da svi koriste iste stock fotografije (da, mislim na iste one muškarce i žene koji listaju knjigu sa kezom od uha do uha, puta 700 blogova na kojima se nalaze). Sada možemo personalizovati svoje stock fotografije, dodati im notu našeg identiteta i oduševiti publiku.

Uticajni vizuelni identitet na društvenim mrežama i brendiranju

U svetu društvenih mreža vizuali su od najveće važnosti. Midjourney osnažuje preduzeća da kreiraju grafike koje privlače pažnju i efikasno prenose poruke. Od revitalizacije logotipa do kreiranja maketa proizvoda i veb-dizajna, alat pomaže u uspostavljanju koherentnog i snažnog identiteta brenda koji rezonuje sa potrošačima.

Dosta vam je identičnih vizuala na Linkedlnu? Midjourney može kreirati korporativne slike i profesionalne grafike koje ne koštaju bogatstvo. Uz nekoliko trikova u pisanju promptova, gotovo svaki preduzetnik može imati jedinstvene vizuale.

Vizualizacija podataka i izveštavanje

Midjourney transformiše kompleksne podatke u privlačne infografike i prezentacije. Ovi vizuelni pomagači čine informacije dostupnijim i zanimljivijim, pojednostavljujući interpretaciju detaljnih izveštaja i analitika. Poboljšanjem vizualizacije podataka, preduzeća mogu efikasnije komunicirati svoje uvide, olakšavajući donošenje odluka i komunikaciju s klijentima.

Poslovni ishodi s Midjourney

Prednosti za e-trgovinu

Za e-commerce platforme Midjourney predstavlja revoluciju. Omogućava stvaranje zapanjujućih, visokokvalitetnih slika proizvoda, omogućavajući preduzećima da na najbolji način prikažu svoje proizvode. Eksperimentisanjem sa različitim stilovima i varijacijama, e-trgovinske stranice mogu poboljšati svoje online prisustvo i privući više kupaca.

Primer prompta: Generate hyper-realistic images for e-commerce: a luxury watch on a businessman’s wrist, high-detail, visible gold watch mechanism, premium lighting, perfect reflections, elegance, and professionalism in the style of top fashion photography, 8K resolution.

Alati za marketinške agencije

Marketinške agencije imaju koristi od sposobnosti Midjourney-a da proizvodi širok spektar vizuelnog sadržaja. Ovaj alat ih oprema sredstvima za razvoj privlačnih vizuala za kampanje na različitim medijima, impresionirajući klijente i pojednostavljujući proces kreiranja sadržaja. Rezultat je efikasniji radni proces i vizuelno upečatljive kampanje koje se ističu na tržištu.

Primer prompta: Create a series of innovative marketing visuals for an agency: eco-friendly products in an urban setting, dynamic compositions, fresh and clean colors, engaging narrative, photorealism with stylized elements, high resolution, and detail.

Brendiranje za startape

Startapi mogu koristiti Midjourney za uspostavljanje sopstvenog vizuelnog identiteta. Od kreiranja jedinstvenih logotipa do generisanja angažujućih ilustracija za prezentacije, alat nudi niz opcija za stvaranje prepoznatljive slike brenda koja privlači potencijalne investitore i kupce.

Primer prompta: Develop a set of illustrations for startup branding: tech startup, futuristic city background, neon, and dynamic lighting, modern minimalist logo at the center, creative and innovative vision, 8K photo-competitive quality.

Saveti za poslovno orijentisane zahteve

Da biste maksimalno iskoristili prednosti Midjourney-a, pobrinite se da su vaši zahtevi jasni i precizni, fokusirani na ključne poruke. Razmislite o strateškoj upotrebi paleta boja i kompozicije kako biste se razlikovali od konkurencije. Ključni su iteracija i usavršavanje; fleksibilnost Midjourney-a omogućava kontinuirano poboljšanje kako bi se postigli najbolji mogući ishodi.

Kako izgleda lista stvari o kojima smo govorili, a koje preduzetnici mogu uzeti u obzir:

 • Stock fotografije;
 • Ilustracije;
 • Mock-up za veb-stranice;
 • Logotipi;
 • Fotografije;
 • Umjetničke slike;
 • Filmski isječci;
 • Stripovi;
 • Slike sa animacijama;
 • Slike proizvoda;
 • Infografike i slično.

Budućnost AI u poslovanju

Midjourney je tek početak kako AI revolucionira kreativne procese, čineći mogućim za male preduzetnike i slobodne stručnjake da konkurišu s velikim preduzećima. Kako tehnologija AI nastavlja da se razvija, možemo očekivati pojavu novih alata koji će olakšati integraciju visokokvalitetnih vizuala u različite projekte brže i lakše nego ikada pre. Preporučujemo AI alate poput RenderNet, MagnificAI i IdeogramAI za one preduzetnike koji žele iskoristiti pune potencijale generatora slika.

Midjourney predstavlja značajan napredak u načinu na koji preduzeća pristupaju kreiranju vizuelnog sadržaja. Koristeći snagu AI-a, kompanije sada mogu lako proizvesti privlačne, visokokvalitetne vizuale, transformišući svoje marketinške strategije i prisustvo brenda.

Da li ste spremni da podignete svoje poslovanje na viši nivo uz pomoć vizuala na AI pogon?

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Master komunikologije, komunikacijski konsultant, radi 3 stalna posla, ali je ponajviše istraživač novih tehnologija. Predaje na Fakultetu političkih nauka, konsultuje UNESCO, drži kurseve iz AI alata od sredine 2023. godine. Suđeni doktor komunikoloških nauka, ali večno mu fali još jedan mesec.

Više o Borislavu