Arhiva

STARTAPUJ: Razvoj biznisa u 10 koraka

EbNO8or1

Pokrećete novi poslovni poduhvat koji obećava? Na početku ste nečeg što može postati veliko? Posvećeni ste realizaciji inspirativne ideje? Suočavate se sa visokim nivoom neizvesnosti? Imate nestabilnu poziciju na tržištu? Vidite potrebu za stalnim prilagođavanjem? Trudite se da obezbedite održiv model razvoja?

Ako su vaši odgovori na pitanja iznad pozitivni, vi se nalazite u čudesnom svetu startap biznisa. Pokretanje i osamostaljivanje startap biznisa možda deluje kao proces za koji ne postoji neki unapred poznat obrazac, ali istina je nešto drugačija – to je strukturiran proces koji podrazumeva sprovođenje tačno određenih koraka. U ovom i u narednih nekoliko tekstova pišemo upravo o tim koracima. 

Tih koraka ima deset i to: 

https://nasamreza.rs/app/uploads/2020/08/KTwEniWf.png
https://nasamreza.rs/app/uploads/2023/04/OJkbxvoo.png
https://nasamreza.rs/app/uploads/2020/08/vNZDwPnS.png
https://nasamreza.rs/app/uploads/2023/04/7Cj8Hr7T.png

Naravno, svaki startap biznis je priča za sebe i kao takav ima svoje specifične okolnosti u kojima radi, što znači da „korača“ na neki svoj specifičan način. Primera radi, ukoliko razvijamo tehnološki startap, vrlo je verovatno da ćemo imati i korak u kojem je potrebno da se bavimo zaštitom intelektualne svojine (npr. patentna zaštita). 

Ipak, ovih deset koraka su univerzalni za svaki novi poslovni poduhvat, a razlika je samo u tome da li određeni biznis tokom svog razvoja neke korake prolazi brzo i rutinski ili se na njima manje ili više zadržava. U tom smislu, ovih deset koraka vidimo kao proces koji svaki startap binis treba da prođe na putu svog razvoja. 

Ovom malom serijom tekstova želimo da vam pomognemo da postanete uspešan preduzetnik. Da razumete kako se pokreće i kako se postavlja na noge novi poslovni poduhvat. Da vam omogućimo da na pravilan način planirate razvoj vašeg novog biznisa. Da vas pripremimo za poslovne izazove i da vas uputimo u to kako da na vreme predupredite neke tipične greške koje se pojavljuju kod pokretanja novog posla. 

Sve u svemu, želimo da vas ohrabrimo, da vas podržimo i da vas usmerimo. 

Upoznavanje ovih deset koraka vam u tome može pomoći.

U sledećem tekstu: korak 1 – artikulacija vizije. 

Autor: Igor Lazarević, poslovni savetnik sa više od 20 godina iskustva u razvoju poslovanja 

Dopao Vam se tekst?
Podelite ga sa prijateljima!

Autor

Po obrazovanju magistar ekonomskih nauka sa dugogodišnjim iskustvom u poslovima menadžment konsaltinga. Iza sebe ima više od 15 godina iskustva i učešće u preko 100 projekata.

Više o Igoru